Repartizarea banilor alocaţi de Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii a scos în evidenţă ruptura clară între Instituţia Prefectului, condusă de Alexandru Băişanu, şi Consiliul Judeţean, în fruntea căruia se află democrat liberalul Gheorghe Flutur.
Flutur, secondat de subprefectul demisionar Orest Onofrei, candidat PD-L pentru Senat, a organizat ieri o conferinţă de presă în care şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de modul în care se doreşte să se împartă cele 36 de milioane de lei noi alocate de guvern.
Flutur: „Dacă va fi cazul vom împărţi aceşti bani de faţă cu DNA- ul”
Flutur a declarat că în teritoriu s-au creat „mari confuzii” cu privire la cine stabileşte obiectivele care trebuie refăcute şi sumele de bani aferente, confuzie generată de întârzierea „nepermis de mare” a apariţiei hotărârii de guvern privind alocarea fondurilor şi a procedurilor de cheltuire a acestora.
Potrivit lui Flutur, în timpul scurs până la apariţia actului normativ care reglementează cum trebuie cheltuiţi banii, diverse persoane au făcut promisiuni cu tentă electorală unor primari privind alocarea de fonduri, prin care o parte din bani erau deja repartizaţi înaintea alocării lor de către guvern.
Flutur a precizat că hotărârea de guvern specifică foarte clar că banii vin în contul Consiliului Judeţean, cel care-i gestionează şi răspunde de modul în care sunt cheltuiţi, iar lucrările ce trebuie executate sunt propuse spre aprobare funcţie de priorităţi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă condus de prefect, care nu face decât să-şi dea avizul.
Preşedintele Consiliului Judeţean comunică cu Băişanu prin scrisori
Şeful administraţiei judeţene a arătat cu degetul spre parlamentarii liberali, care s-au implicat în repartizarea banilor de la guvern, deşi nu au atribuţii în acest sens, tocmai pentru a puncta la capitolul electoral.
„Ordonatorul principal de credite este Consiliul Judeţean şi doresc să atrag atenţia tuturor că repartizarea acestor sume se va face transparent pe ordin de prioritate şi nu voi permite niciodată încălcarea legii sau abuzul, fie că bate campania electorală la uşă. Dacă va fi cazul vom împărţi aceşti bani de faţă cu DNA- ul. Nu voi permite parlamentarilor PNL să facă ingerinţe în cheltuirea banilor publici. Să-şi vadă de campania electorală şi nu de modul cu se vor cheltui banii publici. Au dat 10% din necesar şi nu am să permit ca aceste fonduri să fie trecute pe profit electoral. Nu am să permit unor trecători care vor să-şi bage fel de fel de interese să se joace cu banul public”, a declarat Flutur.
El a spus că a trimis o scrisoare prefectului Băişanu, prin care a solicitat convocarea pentru sâmbătă a şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili ce lucrări vor fi executate cu prioritate, astfel încât luni să aibă loc o şedinţă extraordinară a deliberativului judeţean pentru a proceda la rectificarea bugetară şi la repartizarea banilor pe obiective.
Onofrei : „În judeţ s-au făcut lucrări în afara legii de peste 50 de milioane de lei”
La rândul său, subprefectul demisionar Orest Onofrei a declarat că în unele localităţi s-au efectuat deja o serie de lucrări de refacere a infrastructurii calamitate, angajându-se constructori fără acoperire legală, arătând că primarii respectivi, „cu voia sau fără voia cuiva, au fost împinşi extrem de aproape de DNA”.
Onofrei susţine că în judeţ au fost executate lucrări în afara legii de peste 50 de milioane de lei noi.
„Cineva trebuie să răspundă. Dacă cineva în afara legii a adus aceşti constructori să execute aceste lucrări înseamnă că trebuie să le plătească din banii lor. Eu cred că primarii trebuie să fie interesaţi să respecte legea şi nu să creadă că prin mijloace mai puţin ortodoxe pot să obţină tot felul de lucrări, chiar dacă nu sunt trecute în lista de priorităţi. În concluzie, ordonatorul principal de credite, care este Consiliul Judeţean, nu poate dispune cheltuirea banului public pe deciziile altuia”, a spus Onofrei.
Băişanu: „Nu există nici o confuzie privind modul în care se vor aloca fondurile”
Prefectul Alexandru Băişanu a declarat că modul în care se vor aloca banii pentru reconstrucţie va fi stabilit, vineri, în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, conform prevederilor din Hotărârea de Guvern.
Băişanu a declarat că cele 36 de milioane de lei alocaţi de Guvern pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii „vor fi împărţiţi echitabil, în funcţie de priorităţi”, Consiliului Judeţean şi primăriilor din judeţ.
„Voi convoca pentru vineri după amiaza Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili modul în care se vor aloca fonduri, pentru infrastructura judeţeană şi cea comunală, în funcţie de urgenţa cu care aceste obiective trebuie refăcute”, a spus prefectul. El a arătat că nu există nici o confuzie privind modul în care se vor aloca fondurile, aşa cum a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. „Situaţia este foarte clară. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă avizează modul în care se alocă aceste fonduri”, a spus prefectul, care a adăugat că administraţia judeţeană are obligativitatea de a urmări cheltuirea banilor publici alocaţi de Guvern, dar şi de a reconstrui obiectivele judeţene afectate de inundaţii.
(11 sep 2008, 11:43:50