Grâul recoltat în acest an în judeţ nu este, în cea mai mare parte, bun pentru panificaţie, cultivatorii fiind puşi în situaţia de a nu-l putea folosi decât pentru furajarea animalelor ori de a-l da, pe sume modice, fabricilor de alcool.
Marii cultivatori spun că nu au deloc, ori au cantităţi foarte mici de grâu bun pentru panificaţie, condiţii în care nici nu se pune problema să-şi scoată măcar banii investiţi în cultură.
Grâu încolţit, refuzat la panificaţie
Cristian Ungureanu a cultivat grâu pe 200 de hectare de teren în comuna Horodniceni. În loc de o producţie de 5.500 de kilograme la hectar, care se preconiza cu câteva săptămâni înainte de recoltare, acesta a scos o producţie de 1.700 de kilograme la hectar.
„Ploile abundente de la sfârşitul lui iulie au dus la încolţirea grâului şi la aplecarea lui la sol. Producţia este foarte mică şi proastă calitativ, gradul de încolţire fiind de 15%. Un astfel de grâu este bun numai pentru furaje”, a explicat cultivatorul, arătând că cei 1.800 de lei investiţi în fiecare hectar cultivat s-au dus pe apa sâmbetei.
Ilie Homeniuc, care a cultivat grâu în zona Bălcăuţi, spune că ploile nu i-au afectat cantitativ producţia, însă calitatea acestuia este foarte slabă, cel mult 10% din grâul din hambar putând fi destinat fabricării pâinii.
„În loc să iau 5,5-6 lei pe un kilogram de grâu pentru panificaţie, îl dau cu 3,4-3,6 lei, la o fabrică de alcool. Este un an greu, încercăm să limităm cât putem pierderile”, a explicat acesta.
Situaţia dezastruoasă este aproape similară la toţi marii cultivatori de grâu.
„Am obţinut o producţie de patru tone la hectar, faţă de opt, cât am fi avut dacă nu veneau calamităţile naturale. Grâul a încolţit, e slab calitativ, o parte îl dau la o fabrică de alcool şi o parte va fi destinat furajării”, a declarat Gheorghe Sava, care a lucrat în acest an 130 de hectare de teren cu grâu, în Dorneşti.
2.642 de kilograme la hectar, producţia în judeţ
Din situaţia întocmită de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava rezultă că de pe cele 24.669 de hectare de teren agricol însămânţate în acest an cu grâu, secară şi triticale (marea majoritate grâu) a fost recoltată o producţie totală de 65.166 de tone, de unde rezultă o medie de 2.642 de kilograme la hectar, faţă de 3.100-3.200, producţia din anii anteriori. Cea mai mare lovitură pentru cultivatori a venit chiar la debutul campaniei de recoltare a grâului, ploile căzute zile la rând şi umiditatea excesivă care s-a menţinut la sol în jur de două săptămâni afectând iremediabil grâul.