Procentajul sucevenilor, bărbaţi şi femei, care consumă alcool este alarmant, afirmă dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, indicând una din concluziile desprinse în urma programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.
Potrivit medicului, sucevenii, indiferent de sex, beau foarte mult, majoritatea trecând deja graniţa către alcoolism fără să-şi dea seama de acest lucru.
Băuturile tari, în topul preferinţelor
“Dintre pacienţii mei, de exemplu, 50% consumă frecvent alcool. Din păcate, lumea nu înţelege că alcoolic nu este doar cel care bea până cade jos, ci şi cel care consumă 30 ml de alcool pe zi, fiindcă aceasta este doza la care alcoolul atacă întregul organism. Unii oameni ar putea zice că nu sunt alcoolici întrucât nu s-au îmbătat în viaţa lor, dar nu aşa se pune problema. Dacă beau în fiecare zi câte un pahar, atunci sunt alcoolici. Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a confirmat că în Suceava se bea şi încă mult. În plus, este o zonă în care se consumă în special băuturi tari, care au un impact devastator asupra ficatului, ceea ce face ca lucrurile să fie şi mai grave. Obişnuinţa sucevenilor de a bea o ţuică înainte de masă este foarte dăunătoare”, a punctat Badrajan.
Se mănâncă mult şi prost
Medicul a arătat că alcoolismul este dublat de un alt viciu, la fel de nociv, respectiv fumatul, acestor obiceiuri dăunătoare alăturându-li-se un altul, şi anume alimentaţia ieftină şi de proastă calitate care îngraşă, efectul pe termen lung fiind apariţia unor boli grave.
“80% din populaţia adultă a judeţului are tulburări ale metabolismului lipidelor. Acest lucru demonstrează că sucevenii au un nivel educaţional şi financiar extrem de scăzut şi se expun riscului de a face în viitor hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale sau coronariene, insuficienţă renală. Alimentaţia populaţiei abundă în glucide, iar prin glucide nu înţelegem doar dulciurile, printre care ciocolata şi zahărul, ci şi pâinea, făinoasele, cartofii, care sunt baza unei anumite categorii de persoane. Sucevenii, ca mai toţi românii, mănâncă mult şi prost, motiv pentru care suferă de o serie de boli metabolice destul de grave, prima fiind diabetul”, explică secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie.
Promiscuitate sexuală
Dr. Irina Badrajan a subliniat că sănătatea sucevenilor este destul de precară, în condiţiile în care hrana nu este corespunzătoare, iar deficienţele în alimentaţie se suprapun cu alcoolismul şi fumatul.
La toate acestea se adaugă şi promiscuitatea sexuală, cauza a nenumărate afecţiuni ale tractului genital, unele dintre ele extrem de periculoase întrucât conduc la apariţia cancerului (de col uterin, de exemplu).
„Sunt multe tulburări de dinamică sexuală, dar acesta este un aspect despre care oamenii se jenează să vorbească, deşi este o parte a vieţii foarte importantă, de care depinde şi sănătatea individului”, a completat medicul.
33,1% din populaţie, predispusă la boli grave
Potrivit datelor contabilizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, în perioada iulie 2007- iulie 2008, în cadrul Programului Naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, un număr de 363.971 persoane din judeţ au fost evaluate de medicii de familie, dintre care 301.006 asiguraţi şi 62.965 neasiguraţi.
Din totalul sucevenilor examinaţi, 120.498 au fost depistaţi cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 33,1% din populaţia evaluată. Persoanele în cauză au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli, după cum urmează: pentru diabet zaharat – 110.388 cazuri; pentru boli cardiovasculare – 26.832 cazuri; pentru cancer uterin – 5.032 cazuri; pentru cancer de sân – 2.435 cazuri; pentru cancer de col uterin – 2.373 cazuri; pentru cancer colorectal – 1.481 cazuri; pentru boală renală cronică – 851 cazuri; pentru accident vascular cerebral – 706 cazuri; pentru osteoporoză – 397 cazuri.
(10 sep 2008, 11:45:49