Centrul pentru Persoane Vârstnice şi de Reabilitare Socială din Zvoriştea a împlinit un an de la deschidere, prilej cu care asistaţii social şi personalul centrului au organizat o acţiune comună, „Ziua porţilor deschise”.
Programul acestei acţiuni a cuprins un mini spectacol pe care l-au organizat cu multă osârdie bătrânii din centru, persoane care provin de la Centrele de recuperare Sasca şi Costâna, dar şi din comunitate, urmat de o masă festivă, la care au stat alături asistaţii social, rudele care au venit să-i vadă, angajaţii centrului şi familiile acestora.
Moment artistic
Adunaţi în curtea Centrului, cei 45 de asistaţi social, bărbaţi şi femei, rudele lor, personalul care deserveşte aceşti oameni neputincioşi, s-au bucurat din plin de momentele artistice oferite de o parte dintre bolnavi.
Sub îndrumarea personalului din centru, asistaţii au pregătit o scenetă, prin care au combătut alcoolul (mulţi dintre ei tocmai din cauza consumului de alcool au ajuns în centru), unii au cântat, alţii au recitat poezii, ca într-un final, cu toţii să se prindă în horă şi să se bucure de întâlnirea cu cei dragi.
Nevoia de finanţare europeană
Şefa Centrului pentru Persoane Vârstnice şi de Reabilitare Socială din Zvoriştea, Carmen Agoutin, a ţinut să precizeze că a trecut un an de la funcţionare a centrului, dar nu fără dificultăţi.
„Am dat drumul acestui centru fără să fim pe deplin pregătiţi cu tot ceea ce ne trebuie. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătăţit. Le-am făcut din mers. Angajaţii au înţeles ce înseamnă să lucreze cu asistaţii, chiar dacă nu erau specializaţi. Au învăţat meserie aici”, a explicat Agoutin.
De la 1 ianuarie 2008, centrul de la Zvoriştea are personalitate juridică, fapt care a bucurat pe multă lume, doar că, după cum a motivat Agoutin, „ne-am trezit cu un buget nu sărac, ci foarte sărac. Dacă Consiliul Judeţean Suceava a investit mulţi bani, peste 20 de miliarde de lei vechi, în acest centru, ca să arate aşa, de acum trebuie să facem proiecte pentru a obţine bani europeni. Tehnic, proiectele sunt realizate. Urmează să extindem capacitatea centrului cu încă 23 de locuri, prin amenajarea etajului II al clădirii. La mansardă este necesară amenajarea de cabinete de terapie pentru asistaţi. Ar fi necesare cam 5 miliarde de lei vechi”.
Şefa centrului a mai completat că este nevoie de construirea unui pavilion la intrarea în centru, pentru primirea vizitatorilor, este nevoie de o capelă pentru asistaţii social, „dar ne dorim lucruri pe care alţii le-au realizat în 5, 10, poate 20 de ani. Sunt sigură că vom obţine banii necesari, pe baza unor proiecte serioase”, este de părere Carmen Agoutin.
Sponsorizări de la prieteni
Asistaţii social de la Centrul pentru Persoane Vârstnice şi de Reabilitare Socială Zvoriştea s-au bucurat ieri, în Ziua Naşterii Sfintei Marii, devenită ocrotitoarea – patroana spirituală a centrului, de organizarea unei mese festive, cu sprijinul unui bun prieten al centrului, Mihai Ursache (Timprod SRL).
Cei 45 de asistaţi au primit în dar şi încălţăminte de la firma „Nicolis” SRL Vicovu de Sus (reprezentată de Viorel Bobu). Alături de aceşti oameni de bine, trebuie menţionat ajutorul permanent al Cameliei Ignătescu, al Fundaţiei Umanitare „Hilfe” Zvoriştea, reprezentată de Georgel Ursaciuc, oameni care vine mereu la bătrâni cu daruri.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi pe holul Centrului de Reabilitare Zvoriştea de o expoziţie foto, cu imagini ale asistaţilor, dar şi o expoziţie cu lucrări realizate de bătrâni în atelierul de ergoterapie.
( 9 sep 2008, 19:00:20
Felicitari pentru cei care s-au implicat si au facut ca pe chipul acestor oameni sa apara un zambet.