Subprefectul Orest Onofrei, care a demisionat la sfârşitul lunii august din funcţie pentru a candida din partea PD-L la alegerile din noiembrie, a cerut, luni, în instanţă, ca procesul în care contestă decizia prin care a fost înlocuit din funcţia de prefect să se judece pe fond, arătând că deşi nu va avea efecte juridice acest proces va trebui să aibă efecte morale.
El susţine că, la înlocuirea sa din funcţia de prefect, Guvernul nu a respectat propria lege privind mobilitatea pe funcţie a înalţilor funcţionari publici. „Guvernul nu şi-a motivat decizia, iar practicile comunitare obligă instituţia să motiveze actul administrativ adoptat”, a spus Onofrei.
Potrivit subprefectului de Suceava, nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern este „o fiţuică fără antet, fără dată, semnată în numele ministrului, făcută probabil după apariţia Hotărârii de Guvern, pentru a avea totuşi o justificare”.
Onofrei a mai precizat că în aşa zisa notă de fundamentare se arată că a fost înlocuit „ţinând cont de rezultatele activităţii” pe care a avut-o în funcţia de prefect.
„Dacă se ţinea cont de rezultatele activităţii, eu trebuia să fiu promovat, nu retrogradat pentru că Instituţia Prefectului Suceava a primit, cu două săptămâni înainte să fiu înlocuit, certificat ISO 9001 pentru managementul calităţii pentru toate atribuţiile prefectului, certificat primit tot de la MIRA”, a spus Onofrei.
Orest Onofrei a contestat, în luna mai, la Curtea de Apel Suceava, Hotărârea de Guvern 388/2008 prin care a fost înlocuit din funcţia de prefect şi numit subprefect, considerând nejustificat motivul oficial al înlocuirii, respectiv „eficientizarea administraţiei publice locale” arătând că anterior şedinţei de Guvern din 9 aprilie, când s-a decis numirea altui prefect, activitatea sa ca prefect a fost considerată bună şi foarte bună.