Procurorul a arătat că în două situaţii, una petrecută la Brodina, iar alta pe teritoriul Ucrainei, membrii reţelei nu au ezitat să ameninţe cu arma, respectiv să imobilizeze, oameni ai legii.
Vineri noapte, în urma unei acţiuni în forţă, poliţiştii din structurile de combatere a crimei organizate au interceptat un transport de ţigări al grupării. Au urmat percheziţii la domiciliul mai multor indivizi din Falcău – Brodina şi din Straja, membrii din fruntea reţelei fiind prinşi şi arestaţi.
Opt dintre contrabandişti au ajuns după gratii, pe numele lor Tribunalul Suceava emiţând mandate de arestare.
Acţiunea de vineri noapte
Procurorii de la Crimă Organizată au început să monitorizeze reţeaua din luna aprilie a acestui an.
Sub coordonarea procurorului Marius Cazac, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Suceava, o echipă complexă de investigaţie, formată din lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Departamentului General Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, precum şi din specialişti de la SRI, a trecut la supravegherea grupării.
După ce au adunat suficiente date despre reţea, vineri noapte, când s-au obţinut informaţii că se va desfăşura un transport, s-a pregătit o acţiune de prindere în flagrant.
Forţe impresionante de poliţie, coordonate din aer de un elicopter pus la dispoziţie de Unitatea Specială de Aviaţie Bucureşti, au prins câţiva membri ai reţelei, care aduceau ţigări din Ucraina. Au urmat 14 percheziţii imobiliare, în satul Falcău şi în comuna Straja, 16 indivizi fiind ridicaţi şi aduşi la audieri, pe baza mandatelor de aducere.
Membrii ucrainieni ai reţelei, complici cu grănicerii de la frontieră
De la domiciliile contrabandiştilor au fost ridicate 15.060 pachete de ţigări diferite mărci, 7.640 de euro, 4.000 de dolari, două arme de vânătoare, un aparat de ascultare şi observaţie de la distanţă, două staţii de emisie recepţie, două pistoale cu aer comprimat, 100 de alice, 143 de cartuşe, un pistol cu gaz, şase cuţite, binocluri, telefoane etc.
Reţeaua, a declarat procurorul şef Marius Cazac, are zeci de membri atât români, cât şi ucraineni. Dacă de partea română nu sunt indicii că se află membri din rândul oamenilor legii sau din administraţiile locale, de partea cealaltă se ştie cu certitudine că existau grăniceri corupţi, care nu numai că închideau ochii la transporturi, dar le şi facilitau.
Cum se făcea traficul
„Capii reţelei de la noi ţineau legătura cu furnizorii ucraineni, se deplasau în Ucraina şi efectuau plăţile pentru cantităţile comandate. Membrii ucraineni asigurau transportul până la frontieră, acţiunea petrecându-se cu complicitatea grănicerilor de acolo. Cărăuşii acţionau de obicei în cursul după-amiezilor, se adunau pe raza localităţilor Straja, sau Falcău şi urcau pe munte, folosindu-se tot timpul de persoane de sprijin, care asigurau securitatea urcării şi coborârii cu marfa. Aceşti supraveghetori anunţau imediat prin staţii apariţia patrulelor de poliţie de frontieră sau a altor persoane suspecte”, a declarat Cazac.
El a arătat că ţigările erau trecute peste graniţă în intervalul orar 20.00-21.00, când frontiera era descoperită la efectuarea schimburilor de tură, după care indivizii se ascundeau în inima pădurii şi ieşeau mai târziu, după lăsarea întunericului.
La adăpostul nopţii şi al pădurii, aceştia duceau ţigările în mai multe locaţii din Brodina şi Straja.
În afara capilor reţelei de la noi şi din Ucraina, precum şi a cărăuşilor, bine structuraţi în reţea mai erau intermediarii care preluau ţigările de la cei care organizau trecerea lor peste frontieră şi comercianţii angro şi en-detail, care valorificau marfa de contrabandă.
Instalaţii de ascultare la distanţă, ochelari de vedere pe timp de noapte
Coordonatorul anchetei a arătat că gruparea era foarte bine organizată din punct de vedere al dotărilor. Indivizii aveau asupra lor staţii de emisie recepţie, instalaţii de ascultare la distanţă şi ochelari de vedere pe timp de noapte.
Factorul principal care a dus la închegarea unei reţele compacte şi foarte bine pusă la punct a fost cel financiar. Fiecare cărăuş, a declarat procurorul şef Cazac, încasa 100 de lei pentru un bax transportat în locaţiile din Straja şi Falcău, în timp ce capii reţelei puneau mâna pe 100 de euro pentru fiecare bax comercializat.
Poliţist de frontieră ameninţat cu pistolul, grănicer deposedat de armă
Reţeaua de traficanţi era una deosebit de periculoasă, mai ales indivizii din fruntea ei fiind consideraţi capabili de acte de violenţă în orice moment.
Pentru a întări acest aspect, şeful DIICOT Suceava a venit cu două exemple de atitudini agresive împotriva unor oameni ai legii.
„În luna aprilie a acestui an, în perioada în care am început monitorizarea grupării, în timpul unui transport, un poliţist de frontieră român a fost blocat în trafic şi ameninţat cu pistolul”, a precizat Cazac.
Într-un alt episod, a mai spus procurorul, „grănicerii ucraineni mituiţi au venit să verifice dacă nu cumva pe la frontieră trec mai multe baxuri decât cele pentru care au fost plătiţi. Situaţia a degenerat, un român a fost imobilizat de un grănicer, moment în care alţi doi români l-au agresat pe grănicerul respectiv, dezarmându-l şi aruncându-i arma în pădure”.
Toate transporturile de ţigări erau coordonate de capul reţelei, Petru Gheţău, din Straja, care era tot timpul înarmat, fiind deţinătorul legal al unui pistol cu aer comprimat, dar care avea asupra sa şi o armă de vânătoare.
Opt arestaţi, 24 de membri urmăriţi penal
Procurorul Cazac a declarat că, dacă în ceea ce priveşte partea românească, gruparea a fost decapitată, membri ucraineni abia urmează să fie anchetaţi de procurorii din ţara vecină. Asta nu înseamnă că ancheta nu va continua şi la nivelul DIICOT Suceava, Marius Cazac precizând că mai pot apărea chiar şi arestări.
Procurorii au început urmărirea penală faţă de nu mai puţin de 24 de membri ai reţelei, toţi suceveni din Falcău – Brodina şi din Straja, opt dintre ei, capi ai reţelei, primind mandate de arestare pentru 29 de zile.
Cei opt indivizi arestaţi sunt Petru Gheţău, în vârstă de 47 de ani, (şeful reţelei), Gherasim Zaharie Vasile Cîrciu, în vârstă de 43 de ani, Daniel Bordanciuc, în vârstă de 20 de ani, Gheorghe Dorin Prelipcean, zis „Giugiuc”, în vârstă de 24 de ani, Sorinel Vasile Ursulean, în vârstă de 40 de ani, Dorin Adrian Popescu, zis „Iepuraş”, în vârstă de 28 de ani, toţi din comuna Straja, Sorin Adelin Dorel Despa, zis „Doşcu”, în vârstă de 19 ani şi Radu Nicolae Cîrciu, zis „Papi”, în vârstă de 31 de ani, ambii din Brodina.
Peste 100.000 de pachete, introduse în ţară din aprilie
Din datele preliminare contabilizate de anchetatori, gruparea a introdus în ţară în perioada investigată (din aprilie până la finele săptămânii trecute), peste 100.000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, de diverse mărci. La transportul interceptat vineri noapte au fost confiscate 30 de baxuri de ţigări, în valoare de 72.000 de lei, o caracteristică a acestei reţele fiind aducerea la un transport a cel mult 50 de baxuri de ţigări.
Toţi cei opt indivizi arestaţi au făcut recurs la decizia Tribunalului Suceava de a fi cercetaţi pe o perioadă de 29 de zile în stare de arest. Recursul va fi judecat astăzi, la Curtea de Apel Suceava.
( 9 sep 2008, 11:43:01
Vedeti ca trec droguri pe la Siret, cu cei care transporta persoane!!!