Instituţiile de învăţământ particulare, grădiniţe, şcolile primare, gimnaziale sau liceale, au devenit o alternativă la învăţământul de stat, alternativă pentru care au optat peste 2000 de suceveni.
Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a declarat că „în judeţ funcţionează la ora actuală 24 de instituţii de învăţământ particular preuniversitar, începând de la grădiniţe şi până la licee”. Dintre acestea, numai Şcoala Creştină „Filadelfia” a obţinut acreditare din partea Comisiei Naţionale de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului preuniversitar, din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
Potrivit inspectorului general adjunct Daniel Hrenciuc, „celelalte instituţii de învăţământ particular funcţionează pe bază de autorizaţie de încredere acordată de Ministerul Educaţiei, iar unele dintre acestea şi-au depus documentaţia în vederea obţinerii acreditării”.
Opt grădiniţe particulare
O situaţie a Inspectoratului Şcolar Suceava evidenţiază faptul că în judeţ există opt grădiniţe particulare, la Şcoala Creştină „Filadelfia”, Grădiniţa cu Program normal „Veveriţa”, Grădiniţa „Samariteanul”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinochio”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Ioan cel Nou”, Grădiniţa Creştină Siret, Grădiniţa „Sf. Maria” Rădăuţi şi Grădiniţa „Sf. Ana” din Câmpulung Moldovenesc. În ceea ce priveşte învăţământul primar particular, Şcoala Creştină „Filadelfia” şi Şcoala Creştină „Natanael” au clase I-IV, acestea fiind şi unităţile de învăţământ în care funcţionează clase gimnaziale.
În ceea ce priveşte liceele particulare din judeţul Suceava, acestea sunt şase la număr, iar candidaţii au posibilitatea să aleagă cursurile de zi, cele serale sau cele cu frecvenţă redusă. Specializările oferite de liceele particulare sunt, în mare măsură, asemănătoare cu cele din liceele de stat.
Taxe în rate
Liceenii care optează pentru învăţământul particular se pot orienta către Şcoala Creştină „Filadelfia”, Grupul Şcolar „Grigore Tăbăcaru”, Rădăuţi, Liceul Particular nr. 1 Suceava, Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina”, Câmpulung Moldovenesc, Liceul Economic „Ţara de Sus”, Vatra Dornei şi Liceul Particular „Virgil Madgearu”.
Taxa de şcolarizare a elevilor este stabilită de fiecare unitate de învăţământ în parte şi variază în funcţie de nivelul de şcolarizare. Inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc a declarat că la liceu, taxă de şcolarizare este de aproximativ 1900 de lei pe an şi poate fi plătită în rate.
Inspectoratul Şcolar Suceava va realiza o pagină de Internet cu toate unităţile de învăţământ particular din judeţ, oferta de şcolarizare şi datele de contact. De asemenea, în perioada imediat următoare, timp de trei săptămâni, inspectorii IŞJ vor efectua controale în toate unităţile de învăţământ particular din Suceava.
( 9 sep 2008, 14:50:55