Subprefectul demisionar Orest Onofrei este sceptic în privinţa finalizării la timp a lucrărilor de refacere a infrastructurii afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie precum şi de reconstrucţie a caselor distruse de ape. Şi asta din cauza măsurilor necorespunzătoare luate de Guvern, care au făcut ca ritmul lucrărilor să fie foarte scăzut sau chiar inexistent în anumite localităţi.
Agenţia Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice are, în opinia lui Onofrei, o vină foarte mare deoarece a blocat demararea la timp a reconstrucţiei caselor prin aceea că nu a dat liber autorităţilor locale să negocieze direct cu firmele de construcţii, refacerea locuinţelor fiind o situaţie de urgenţă. „Guvernul trebuia să demită întreaga conducere a Agenţiei, care mai mult a încurcat decât a ajutat la refacerea caselor. Această instituţie este pusă să ajute şi să sprijine autorităţile locale în exercitarea procedurilor de achiziţii publice. Abia în urma insistenţelor Prefecturii Suceava a dat un răspuns care doar sugerează că de fapt achiziţiile nu ar fi trebuit făcute în spiritul Legii 34, ci cu excepţii de la lege pentru situaţii de urgenţă. Asta înseamnă că cei de la Agenţie nu îşi asumă răspunderea”, a arătat subprefectul demisionar.
El a menţionat că primăriile au pierdut timp preţios cu licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor reconstrui locuinţele, situaţie care pune sub semnul întrebării finalizarea la timp a lucrărilor. Onofrei consideră că este o greşeală a Guvernului faptul că nu a specificat în hotărârile prin care s-au alocat fonduri pentru refacerea caselor că este o urgenţă, aşa cum a făcut-o în alţi ani.
„Cu 200 de milioane de lei vechi manoperă poţi construi un coteţ, nu o casă”
Orest Onofrei a recomandat Guvernului să ia în considerare reticenţa constructorilor de a participa la reconstrucţia caselor. În primul rând, a spus Onofrei, este vorba de „suma ridicolă” pe care a alocat-o Guvernul pentru manoperă, şi anume 200 de milioane de lei vechi, „cu care poţi construi un coteţ, nu o casă”. „Vorbim de faptul că firmele de construcţii nu au încredere că-şi vor primi banii. Şi asta pentru că majoritatea au de primit bani de la primării şi instituţii în contul lucrărilor executate. Nu poţi să-i ceri unui constructor să facă doar acţiuni umanitare fără să-şi primească drepturile pentru ceea ce a făcut”, a spus Onofrei, care a adăugat că Guvernul ar trebui să ia în serios şi cu responsabilitate felul în care vrea să sprijine refacerea caselor.
„Nu poţi să mergi la partid (n.r. - PNL) să spună care infrastructură trebuie refăcută”
Subprefectul demisionar consideră că Guvernul a întârziat „nepermis de mult” alocarea fondurilor pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii. „Judeţul Suceava arată ca după cutremur. Oriunde umbli în cele peste 70 de localităţi afectate lucrurile au rămas aşa cum erau ca după cutremur. Bani încă nu sunt şi, din ce ştim noi, hotărârea de guvern nu e publicată în Monitorul Oficial pentru că bani nu există. Mi se pare ciudat totuşi că economia duduie, dar banii nu există. Nu poţi să pretinzi refacerea infrastructurii atâta timp cât aceşti bani nu sunt alocaţi”, a spus Onofrei.
El a arătat că este introdusă o verigă intermediară „extrem de periculoasă” în alocarea banilor, „în care banii vin undeva în aer, apoi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va stabili priorităţile urmând să fie alocate fonduri şi apoi autorităţile locale şi Consiliul Judeţean să aplice procedurile”. „Or, în felul acesta ieşim din luna septembrie cu începerea refacerii infrastructurii. Cu siguranţă nu va fi timp suficient pentru a reface. Ba mai mult, autorităţile vor fi acuzate că nu şi-au făcut treaba şi li se vor lua banii. Nu cred că este corect şi trag un semnal de alarmă că procedura este extrem de periculoasă. Nu poţi să mergi la partid (n.r. - PNL) să spună care infrastructură trebuie refăcută, pentru că asta se întâmplă acum”, a încheiat Onofrei.
( 8 sep 2008, 13:59:32