Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost prezent ieri la Suceava pentru a înmâna autorităţilor locale cheile celor 31 de microbuze şcolare primite de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MEdCT).
Ieri dimineaţă, în curtea Colegiului Tehnic „Petru Muşat” din Suceava erau parcate cele 31 de microbuze, primarii din localităţile dotate cu maşini pentru transportul elevilor, directorii de şcoli şi şoferii, cu toţii erau veniţi la întâlnirea programată de ministrul Adomniţei.
La orele 10:00, în curtea colegiului a venit şi ministrul Adomniţei, însoţit de prefectul Alexandru Băişanu şi de inspectorul şcolar general Petru Carcalete şi adjuncţii săi Daniel Hrenciuc şi Vasile Monacu.
„Trebuia să o spălaţi”
Înainte de începerea festivităţii de înmânare a cheilor şi de predare a maşinilor, ministrul a dorit să intre într-unul dintre microbuze. Cristian Adomniţei s-a urcat în microbuzul repartizat pentru localitatea Dolheştii Mari şi a avut parte de o surpriză neplăcută, întrucât maşina era murdară în interior, în partea de acces a pasagerilor. „Nici nu vreau să văd ce mizerie este. Trebuia să o spălaţi. Nu se poate să arate aşa şi sper să nu mai arate aşa niciodată. Noi cumpărăm microbuze noi şi uitaţi-va cum arată. Am să le spun primarilor să vă doteze şi cu câte un mop şi o găleată”, a spus ministrul Adomniţei, fără să mai dorească să vadă microbuzul.
După acest incident, Adomniţei şi-a continuat programul şi a început predarea maşinilor. 29 de şcoli din învăţământul de masă şi două şcoli speciale au primit ieri microbuze, iar Cristian Adomniţei a spus că „numărul maşinilor ar fi putut fi mai mare, dacă IŞJ ar fi raportat necesarul exact de microbuze”.
IŞJ nu a raportat corect necesarul de microbuze
Potrivit lui Adomniţei, anul trecut a solicitat inspectorilor generali din ţară să transmită MEdCT numărul de microbuze necesare, astfel încât programul de achiziţii de maşini şcolare să se încheie. „Am fost informat că sunt necesare 840 de maşini, dar am cumpărat 1.000 de microbuze, convins fiind că o să mai fie nevoie. Aşa a fost, iar azi (n.r. - ieri), aflu că la Suceava mai sunt necesare încă 60 de microbuze”, a spus Cristian Adomniţei. Este vorba despre o raportare deficitară şi au mai rămas şcoli ai căror elevi nu beneficiază de microbuze din cauză că ministerul nu a fost informat despre necesarul exact de maşini din judeţ. „Vom face un nou apel, în toamnă, vom lua microbuzele necesare, astfel încât să nu mai existe comună care să nu fie dotată cu cel puţin o maşină pentru transportul şcolarilor”, a mai spus ministrul Cristian Adomniţei.
Ministrul Adomniţei a cerut primarilor din localităţile dotate cu microbuze să se ocupe de starea drumurilor, pentru că aşa cum arată drumurile, aşa vor arăta şi microbuzele.
Hânteşti, Arbore, Frumosu, Buneşti, Dolhasca, Păltinoasa, Sadova, Capu Câmpului, Frasin, Dolheştii Mari, Mălini, Bălcăuţi, Udeşti, Grămeşti, Zvoriştea, Stroieşti, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Broşteni, Măriţei, Drăgoieşti, Poiana Stampei, Dorna Arini, Cajvana, Solca, Slatina, Câmpulung Moldovenesc, Calafindeşti şi Râşca sunt şcolile din învăţământul de masă dotate cu maşini pentru transportul elevilor. În ceea ce priveşte şcolile speciale, cea din Fălticeni şi cea din Rădăuţi au fost instituţiile care au primit microbuze de la minister.
( 8 sep 2008, 14:12:44