Săptămâna viitoare, în data de 15 septembrie, municipalitatea suceveană va scoate la licitaţie unul din cele mai importante proiecte de dezvoltare turistică a Sucevei – reabilitarea Cetăţii de Scaun.
Suma alocată pentru realizarea proiectului de reabilitare este de aproximativ 250.000 lei (2,5 miliarde lei vechi).
Cei care vor câştiga licitaţia vor trebui să vină cu propuneri şi soluţii concrete atât pentru refacerea importantului monument istoric al Sucevei, cât şi pentru punerea sa în valoare, odată cu zona adiacentă.
„Finanţarea acestui proiect va fi asigurată din fonduri europene, pe Axa prioritară 5, dar şi cu contribuţii financiare de la bugetul local. Un lucru foarte bun este faptul că banii necesări realizării proiectului – 255.300 lei, au fost alocaţi de la Guvern, încât nu a fost deloc afectat bugetul local”, a precizat viceprimarul Viorel Seredenciuc, care coordonează departamentul de proiecte europene din cadrul Primăriei Suceava.
Proiect ambițios de refacere a Cetății de Scaun a Sucevei
Proiectul va trebuie să conţină minim opt capitole de realizări, trasate de municipalitate în caietul de sarcini al licitaţiei, care se referă la principalele îmbunătăţiri ce vor fi aduse Cetăţii de Scaun.În primul rând, vor fi prinse lucrări de restaurare a Cetăţii, cu acelaşi tip de material precum cele folosite iniţial, lucrări de protejare a spaţiilor reconstruite, folosind mijloace moderne termo şi hidroizolante (cum ar fi terase şi acoperiş de protecţie), precum şi amenajarea unor spaţii cu caracter de muzeu.
Un capitol important se referă la consolidarea Cetăţii de Scaun, în special a versantului nordic, unde se manifestă fenomenul alunecărilor de teren, întărirea bolţilor existente şi reconstruirea celor care lipsesc, conform arhitecturii originale, dar şi refacerea şi consolidarea pilonilor zidurilor.
Practic, Cetatea va trebui să arate la fel cum era pe timpul celebrului domnitor Ştefan cel Mare, care s-a ocupat de dezvoltarea acesteia.
Căi de acces facile şi iluminat public şi decorativ
Pentru ca Cetatea să devină cu adevărat un punct de atracţie turistică, în proiect vor trebui prinse lucrări de refacere şi amenajare de noi căi de acces, atât pietonale cât şi carosabile, în aşa fel încât să poată ajunge acolo, cu uşurinţă, şi persoanele cu dizabilităţi.
O componentă importantă a proiectului va fi şi cea de dotare a întregii zone a Cetăţii de Scaun cu iluminat interior şi exterior, atât pentru siguranţa trecătorilor cât şi cu rol decorativ şi de punere în valoare a obiectivelor turistice.
În acest proiect vor trebui prevăzute şi lucrări de modernizare a clădirilor aferente Cetăţii de Scaun, cu utilităţi precum energie electrică, alimentare cu apă şi canalizare.
Zona de protecţie a Cetăţii va fi prinsă în proiect cu lucrări de amenajare peisagistică, care vor pune în valoare varietatea de plantaţii existente, lucrări de captare a apelor pluviale şi izvoarelor, precum şi puncte de colectare a deşeurilor.
Parcarea existentă pe platoul Cetăţii de Scaun va trebui redimensionată şi modernizată, în apropierea acesteia urmând să fie amenajate grupuri sanitare moderne, iar de-a lungul traseelor de acces spre Cetate vor trebui montate indicatoare către obiectivele turistice, reclame luminoase, cu informaţii istorice şi culturale, precum şi despre intervenţiile de restaurare şi contribuţia Programului Operaţional Regional.
( 8 sep 2008, 11:19:14
o data la 4-5 ani se mai fac lucruri, mai bune mai rele...tot o fi ceva