Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 sep 2008 - Anul XIII, nr. 210 (3891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Din toamnă

Teste pentru depistarea cancerului de col uterin în rândul sucevencelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Medicii de familie suceveni salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii Publice de a implementa, în toamna acestui an, primul program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Doctorii din judeţ se arată încântaţi de această strategie de prevenţie a responsabililor din Sănătate de la nivel central, care în opinia lor va scădea considerabil numărul femeilor afectate de această maladie.

Dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, a declarat ieri că programul naţional de evaluare a stării de sănătate va fi urmat de alte proiecte de acest gen, care vizează depistarea riscului de îmbolnăvire pentru o anumite afecţiune, iar unul dintre acestea va fi demarat în toamnă.

„Din octombrie, vom începe cu depistarea riscului de îmbolnăvire prin cancer uterin, mai ales că în ultima vreme se vorbeşte foarte mult şi de vaccinarea împotriva virusului Papiloma, care este implicat în geneza acestui cancer”, a spus medicul.

 

Testul Papa Nicolau, înlocuit cu altul, mai modern, Bethesda

Dr. Irina Badrajan a explicat că femeilor li se vor recolta frotiuri citovaginale, care se vor analiza după o metodă mult mai bună decât cunoscuta Babeş Papa Nicolau, numită Bethesda. Noul test are calitatea de a depista mai sigur anumite leziuni, o anumită celularitate, aspecte care denotă predispoziţie spre cancerul de col uterin.

„Medicii de familie vor fi eşalonul care va recolta frotiul citovaginal, lucru care presupune o dotare minimă, respectiv recoltoare, valve, masă ginecologică, lame, fixatoare, fişe speciale. Noi mai avem o experienţă în acest sens, în 2006, care a fost extraordinar de bună. Atunci m-am numărat printre medicii cooptaţi într-un program de depistare a cancerului de col uterin, care s-a desfăşurat în perioada septembrie - decembrie. La vremea respectivă n-am reuşit să examinăm decât foarte puţine femei din judeţ, întrucât timpul a fost foarte scurt. La momentul respectiv, printre pacientele mele se numărau 870 de femei cu vârste între 18 şi 65 de ani. Dintre cele 200 examinate, două au fost operate ulterior şi multe altele, cu diferite afecţiuni care ar fi putut să predispună la cancer de col uterin, au fost rezolvate din punct de vedere ginecologic”, a arătat medicul, apreciind că noul program va reduce foarte mult procentul de cancer de col uterin în rândul sucevencelor, care în momentul de faţă sunt descoperite cu această afecţiune într-un stadiu în care nu se mai poate face mare lucru.

 

Strategia de viitor a Ministerului Sănătăţii Publice

Recent, Ministerul Sănătăţii Publice a anunţat că a gândit câteva strategii de viitor, pe baza rezultatelor intermediare ale programului naţional de evaluare a stării de sănătate. Eugen Nicolăescu a arătat că cetăţenii vor fi evaluaţi periodic, ţinându-se cont de riscurile de boală descoperite prin respectivul program, în decursul a cinci ani, astfel încât politica de prevenţie în sănătate să aibă consecvenţă şi să producă efecte.

“Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer – colono-rectal, genito-mamar – fac deja preocuparea MSP”, a spus Nicolăescu, explicând că din  toamna acestui an va începe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin care, potrivit estimărilor, va asigura o scădere cu 80% a mortalităţii prin această afecţiune în următorii 5 – 6 ani.

Potrivit demnitarului, femeile din grupa de vârstă ţintă, 25 - 64 ani, vor primi, eşalonat, invitaţia de participare la program, urmând ca în interval de trei ani să fie invitate la program toate femeile din această grupă de vârstă. De menţionat că, pentru acest an, fondurile sunt deja alocate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teste pentru depistarea cancerului de col uterin în rândul sucevencelor.
 Vizualizări articol: 2671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Teste pentru depistarea cancerului de col uterin în rândul sucevencelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   - trimis de
( 6 sep 2008, 14:35:42
De ce se numeste Bethezda? Se lucreaza la Bethezda? Sau cei de la Bethezda au exclusivitate.............
1.1  RE: - trimis de
( 6 sep 2008, 17:10:48
Este pura coincidenta. Numele respectiv vine de la localitatea americana Bethesda, Maryland unde in anii 80 a avut loc un congres al medicilor anatomo-patologi care au stabilit noi criterii de diferentiere in diagnosticarea cancerului de col uterin in cadrul testului Babes-Papanicolaou. Cu alte cuvinte, nu este vorba de un test diferit ci de o metoda de evaluare in cadrul aceluiasi test Babes-Papanicolaou. Ca observatie pentru reporter, nu e vorba de vreun papa Nicolau care a inventat si dat numele acestui test, alaturi de medicul anatomo-patolog roman Aurel Babes, ci de un medic american de origine greaca, Giorgios Papanicolaou.

Spitalul privat din Suceava si-a luat numele dupa un personaj biblic si nu are legatura cu analiza anatomo-patologica respectiva care dupa stiinta mea nici nu se face acolo.
1.2  RE: - trimis de
( 6 sep 2008, 20:58:07
Ai dreptate d-le "Americanul",asa este.Cred ca in acest orasel de provincie,avem noroc ca exista acest spital numit "Bethesda".Ca este "bun" sau rau,un lucru este cert,se profeseaza profesionist,fata de "derbedeii" de medici de la Judetean,locul unde isi bat joc de oameni"trepadusii" in halate.
1.3  RE: - trimis de
( 7 sep 2008, 11:28:02
Cu cat mai multe spitale, cu atat mai bine, cu cat ai de unde alege, cu atat sanatatea noastra are de castigat. Asta si in conditiile in care un spital privat, cu toata bunavointa, nu poate asigura toate serviciile medicale necesare (spre exemplu serviciile de urgenta). Avand in vedere insa ca 90% din medicii de la spitalul "Bethesda" sunt de fapt angajati ai spitalului judetean, da-mi voie sa cred ca ei nu profeseaza in mod diferit la cele 2 locuri de munca, astfel incat odata sa-i numesti profesionisti si odata derbedei. Oricum, nu acesta era subiectul articolului care face vorbire de un program de screening national la care sunt liberi sa participe toti cei care se pricep si au conditii pentru parcurgerea tuturor etapelor acestui program.
2.   Interesant trimis de
( 6 sep 2008, 18:45:14
Pe vremea cand medicii de familie aveau, ca dotare minima, masa ginecologica ... hai ca sunteti simpatici. Cred ca nu ati fost ever intr-un cabinet de medicina de familie daca puteti afirma asa ceva. Nu va intreb daca stiti cat costa o astfel de masa ca n-am curaj.
2.1  RE: Interesant trimis de
( 6 sep 2008, 21:12:37
Da, este adevarat ca in anii in cabinetele medicale, chiar la tara, exista acea masa ginecologica. Gravidele acolo erau examinate prima data.
2.2  RE: Interesant trimis de
( 6 sep 2008, 21:14:46
Corectez: in anii 1968-70. Scuze.
3.   HEHE... trimis de
( 6 sep 2008, 19:28:31
CREDETI VOI CA VINE FEMEIA DE LA TARA SI SE CRACESTE IN FATA DOCTORULUI... MAI ALES DACA-I UNU' TINEREL......laughing . Nu prea cred sa aiba succes o astfel de actiune...
4.   Vreau si eu trimis de
( 6 sep 2008, 21:09:50
si totusi ...pe ce criterii se fac aceste investigatii. cine alege persoanele ? vreau mai multe amanunte

4.1  RE: Vreau si eu trimis de
( 6 sep 2008, 23:22:35
Banuiesc ca se vor primi niste plicuri asa cum am primit pentru analizele obligatorii, dar din partea medicilor de familie. Deci, intrebati medicul de familie.
5.   Vreau si eu trimis de
( 7 sep 2008, 10:51:28
am probleme cu sanul drept de 5 ani si as vrea sa fac si un control ginecologic pt ca are legatura.numai sa nu fie f.costisitor1!!!!!!!!!!!!!!!ca numai cu spitalele sa nu incepi.am 3 copiii si nu mai sunt si pe lista de griji!!!!!!!!!!
5.1  RE: Vreau si eu trimis de
( 7 sep 2008, 12:59:16
mergi in policlinica la medicul ginecolog.O sa/ti recomande un set de analize. Si ar trebui sa fi si tu pe lista de griji. Nu vreau sa te sperii, dar daca nu mergi la timp...
6.   Pentru turcu....ca-i turc! trimis de
( 7 sep 2008, 20:10:37
director interimar la spitalul de psihiatrie cronici siret este .......ghiceste!!!!!!
6.1  RE: Pentru turcu....ca-i turc! trimis de
( 8 sep 2008, 09:27:42
Cine?????????????????
7.   Test trimis de
( 7 sep 2008, 20:35:18
testul e bun ,dar nu facut in judetul Suceava
7.1  RE: Test trimis de
( 7 sep 2008, 21:26:39
De ce nu e bun daca e facut in judetul Suceava? Ma tem ca ai prejudecati.
8.   Dece??//// trimis de
( 7 sep 2008, 22:26:54
dece nu se face acest test si la femei peste 64 ani ? Dupa aceasta virsta nu mai au dreptul la viata ??//
8.1  RE: Dece??//// trimis de
( 8 sep 2008, 18:24:35
Testul Babes-Papanicolaou se face si la ora actuala, pentru orice varsta, gratis pentru cei care sunt asigurati CAS, sau contra cost pentru ceilalti. Mergeti la cabinetele ginecologice din policlinica si veti primi detalii. Programul initiat de Ministerul Sanatatii se adreseaza doar persoanelor pana la varsta de 64 de ani pentru ca asta este cam varsta la care statul nu mai conteaza pe capacitatea de munca a omului. Concluziile le trageti dvs. Oricum retineti ca ORICE femeie de ORICE varsta poate face testul si in afara programului d-lui Nicolaescu, in conditiile de mai sus.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei