Medicii de familie suceveni salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii Publice de a implementa, în toamna acestui an, primul program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Doctorii din judeţ se arată încântaţi de această strategie de prevenţie a responsabililor din Sănătate de la nivel central, care în opinia lor va scădea considerabil numărul femeilor afectate de această maladie.
Dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, a declarat ieri că programul naţional de evaluare a stării de sănătate va fi urmat de alte proiecte de acest gen, care vizează depistarea riscului de îmbolnăvire pentru o anumite afecţiune, iar unul dintre acestea va fi demarat în toamnă.
„Din octombrie, vom începe cu depistarea riscului de îmbolnăvire prin cancer uterin, mai ales că în ultima vreme se vorbeşte foarte mult şi de vaccinarea împotriva virusului Papiloma, care este implicat în geneza acestui cancer”, a spus medicul.
Testul Papa Nicolau, înlocuit cu altul, mai modern, Bethesda
Dr. Irina Badrajan a explicat că femeilor li se vor recolta frotiuri citovaginale, care se vor analiza după o metodă mult mai bună decât cunoscuta Babeş Papa Nicolau, numită Bethesda. Noul test are calitatea de a depista mai sigur anumite leziuni, o anumită celularitate, aspecte care denotă predispoziţie spre cancerul de col uterin.
„Medicii de familie vor fi eşalonul care va recolta frotiul citovaginal, lucru care presupune o dotare minimă, respectiv recoltoare, valve, masă ginecologică, lame, fixatoare, fişe speciale. Noi mai avem o experienţă în acest sens, în 2006, care a fost extraordinar de bună. Atunci m-am numărat printre medicii cooptaţi într-un program de depistare a cancerului de col uterin, care s-a desfăşurat în perioada septembrie - decembrie. La vremea respectivă n-am reuşit să examinăm decât foarte puţine femei din judeţ, întrucât timpul a fost foarte scurt. La momentul respectiv, printre pacientele mele se numărau 870 de femei cu vârste între 18 şi 65 de ani. Dintre cele 200 examinate, două au fost operate ulterior şi multe altele, cu diferite afecţiuni care ar fi putut să predispună la cancer de col uterin, au fost rezolvate din punct de vedere ginecologic”, a arătat medicul, apreciind că noul program va reduce foarte mult procentul de cancer de col uterin în rândul sucevencelor, care în momentul de faţă sunt descoperite cu această afecţiune într-un stadiu în care nu se mai poate face mare lucru.
Strategia de viitor a Ministerului Sănătăţii Publice
Recent, Ministerul Sănătăţii Publice a anunţat că a gândit câteva strategii de viitor, pe baza rezultatelor intermediare ale programului naţional de evaluare a stării de sănătate. Eugen Nicolăescu a arătat că cetăţenii vor fi evaluaţi periodic, ţinându-se cont de riscurile de boală descoperite prin respectivul program, în decursul a cinci ani, astfel încât politica de prevenţie în sănătate să aibă consecvenţă şi să producă efecte.
“Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer – colono-rectal, genito-mamar – fac deja preocuparea MSP”, a spus Nicolăescu, explicând că din toamna acestui an va începe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin care, potrivit estimărilor, va asigura o scădere cu 80% a mortalităţii prin această afecţiune în următorii 5 – 6 ani.
Potrivit demnitarului, femeile din grupa de vârstă ţintă, 25 - 64 ani, vor primi, eşalonat, invitaţia de participare la program, urmând ca în interval de trei ani să fie invitate la program toate femeile din această grupă de vârstă. De menţionat că, pentru acest an, fondurile sunt deja alocate.
( 6 sep 2008, 14:35:42