Dintre sutele de furturi din locuinţe, comise pe raza municipiului Suceava, de-a lungul anilor, o bună parte dintre acestea au rămas cu autori necunoscuţi (A.N.) şi până în ziua de astăzi.
În evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava figurează nu mai puţin de 125 de astfel de furturi cu A.N., comise în municipiul reşedinţă de judeţ, în multe dintre acestea şansele ca oamenii legii să dea de urma hoţilor fiind destul de mici.
Potrivit comisarului Vasile Negru, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Suceava, spărgătorii de locuinţe, de regulă grupări de indivizi din alte zone ale ţării, s-au specializat şi nu mai lasă urme la locul faptei.
În lipsa unor martori sau a altor indicii concludente, identificarea şi prinderea acestora devine o misiune aproape imposibilă.
De la începutul acestui an, s-au comis zeci de astfel de spargeri, numai în prima jumătate a lui 2008 fiind înregistrate 27 de furturi din locuinţe.
În urma acestor lovituri, precizează comisarul Negru, hoţii au dispărut cu bunuri în valoare de aproximativ 55.000 de lei.
În primul semestrul al lui 2008, judiciariştii suceveni au reuşit să soluţioneze 23 de furturi din locuinţe, o parte comise în acest an, iar restul din cele din anii precedenţi, fiind recuperate totodată şi aproximativ 60% din bunurile sustrase în urma acestor infracţiuni.
Apartamentele din blocurile turn, vizate de spărgători
În ultima perioadă, o nouă grupare de spărgători de apartamente dă lovitură după lovitură în municipiul Suceava, vizate fiind în principal apartamentele din blocurile turn ale oraşului.
„Furturile se comit de fiecare dată pe timpul zilei, între orele 9:00 -15:00, prin ruperea butucului de la yală. Sunt de regulă trei indivizi, doi acţionează, iar unul stă pe casa scării şi îi anunţă pe ceilalţi în cazul în care intră cineva în bloc. Până când persoana respectivă se urcă în lift şi ajunge la etajul dorit, spărgătorii coboară pe scări şi dispar din zonă”, precizează comisarul Negru.
Judiciariştii spun că spargerea unui apartament durează doar câteva minute, iar hoţii caută în principal bani sau bijuterii.
Ultima două fapte de acest gen s-au produs la mijlocul acestei săptămâni (3 septembrie a.c.). Printre păgubuţi, exemplifică judiciariştii, şi o femeie care locuieşte într-un bloc turn de pe bulevardul George Enescu şi din apartamentul căreia au fost furaţi 7.000 de lei şi mai multe bijuterii din aur şi argint.
Recomandări ale poliţiştilor
Poliţiştii spun că, în ultimele luni, au fost sparte de hoţi şi mai multe apartamente cu geamuri termopan de la parterul blocurilor. „Cu o simplă şurubelniţă, reuşesc să deschidă geamul şi să intre în locuinţă”, avertizează comisarul Negru.
Poliţiştii recomandă cetăţenilor ca atunci când pleacă de la domiciliu să verifice dacă au luat toate măsurile de asigurare a locuinţei.
De-a lungul timpului, s-au înregistrat fel de fel de cazuri în care păgubiţii i-au invitat pur şi simplu pe hoţi, lăsând cheia sub preş ori, în cazul celor cu locuinţe la parter sau etajul I, lăsând unul dintre geamuri întredeschis.
Oamenii legii recomandă, totodată, ca, în cazul în care un locatar observă o persoană necunoscută pe casa scării sau în zona blocului în care locuieşte, persoană a cărei atitudine e suspectă, să contacteze imediat poliţia.
Uşile moderne, cu două sisteme de închidere, şi geamurile duble sunt alte măsuri de precauţie care îi vor ţine departe pe hoţi.
( 6 sep 2008, 11:54:01