Din cauza noilor reglementari legislative, în plin proces de adopţie instanţa poate anula deschiderea procesului de adopţie cerând părinţilor naturali acordul privind adopţia.
Principalele motive care pot determina revenirea deciziei de deschidere a procesului de adopţie a unui copil sunt apariţia unui părinte care a fost declarat mort sau dispărut, ridicarea interdicţiei sau încetarea oricărei cauze care ar fi împiedicat unul dintre părinţi să-şi exprime acordul privind adopţia copilului sau stabilirea paternităţii.
Confidenţialitatea datelor părinţilor
Tot prin acest act normativ se garantează confidenţialitatea datelor părinţilor adoptivi, dar şi a identităţii părinţilor naturali. Până acum părinţii biologici aveau acces la dosarul părinţilor adoptivi, lucru ce contravine total normelor europene în domeniu.
Potrivit principiului confidenţialităţii datelor, părinţii biologici şi cei adoptivi nu se întâlnesc. Mai mult, nici una din părţi nu are acces la datele de contact ale celeilalte. Acordul părinţilor biologici nu este însă exclus din procesul de adopţie. De fapt, acordul lor va fi obligatoriu în toate etapele procesului de adopţie şi nu doar la iniţierea şi finalizarea acestuia.
Durata unui proces de adopţie este de aproximativ 12 luni. Din păcate, o problemă cu care se confruntă Suceava, dar şi majoritatea oraşelor şi municipiilor din ţară, este absenţa unor instanţe de judecată specializate în adopţii.
În trei ani, 72 de adopţii la Suceava
În anul 2007, au fost încredinţaţi, în vederea adopţiei, de către instanţa judecătorească Suceava, 12 copii. Alţi 17 copii au ajuns în familiile adoptive, fiind finalizată procedura de adopţie.
Şase minori care se aflau de mai mulţi ani în îngrijirea unor familii de asistenţi maternali profesionişti au fost adoptaţi de cei care-i aveau în grijă.
În perioada 2005 – 2007, la nivelul judeţului Suceava s-au efectuat 72 de adopţii.
La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava s-au înregistrat anul trecut 27 cereri de atestare pentru părinţi adoptivi şi nouă cereri de reatestare. La nivelul întregii ţări, anul trecut au fost adoptaţi 928 de copii, 55% dintre ei fiind, înainte de adopţie, în grija unui asistent maternal profesionist.
26 de încuviinţări de adopţii, în 2008
De la începutul acestui an, la Suceava s-au aprobat 26 de cereri de încuviinţări de adopţii naţionale, trei dintre ele fiind la familii din alte judeţe. 16 cereri de încuviinţare au fost aprobate în vederea adopţiei, din care două adopţii se referă la copii care vor pleca la familii din alte judeţe.
Din cei 26 de copii propuşi spre adopţie, 14 sunt băieţi şi 12 sunt fete, iar dintre minorii care sunt deja încuviinţaţi în vederea adopţiei opt sunt fete şi opt sunt băieţi.