O serie de controale demarate de inspectorii sanitar-veterinari în mai multe târguri şi unităţi de alimentaţie publică din judeţul Suceava au dus la depistarea a numeroase nereguli grave, plecând de la nerespectarea normelor de igienă la manipularea cărnii şi ajungând până la descoperirea de carne expirată sau fără acte de provenienţă.
Acţiunile de control s-au desfăşurat în perioada 14 august - 5 septembrie, în total inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava aplicând nouă sancţiuni contravenţionale, în valoare de 36.000 de lei.
În municipiul Suceava au fost aplicate două sancţiuni, ambele pentru condiţii de igienă precară. Florentina Moscaliuc, angajată la SC Admiral Trading SRL, şi Giani Lazăr, angajat al SC Săgeata Lazăr SRL, au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei pentru că vindeau carne care nu era ambalată în condiţii care să asigure o igienă corespunzătoare.
Tot pentru condiţii de igienă precară au fost amendaţi şi doi bucătari, angajaţi ai unor unităţi de alimentaţie care funcţionează în târgul din oraşul Vereşti. Monica Pascariu, angajata a AF Vatamanu, şi Petronela Ivancov, angajata SC Davy Star SRL, au primit câte o amendă de 1.000 de lei.
În târgul din Siret, veterinarii au aplicat un număr de patru amenzi, şi aici constatându-se încălcări ale normelor de igienă. Doi gestionari, respectiv Iulia Dranca, angajată la S.C. Filantrop SRL, şi Vasile Marius Zus, angajat la S.C. Marcomex SRL, au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de câte 1.000 de lei, în timp ce pentru două societăţi care activează în acelaşi târg, SC Magenta SRL şi SC Duca SRL, au fost tăiate amenzi de câte 5.000 de lei.
Carne expirată, apă din lighean, angajaţi fără carnet de sănătate
De departe, cele mai grave probleme au fost identificate la o carmangerie care funcţionează în târgul din comuna Zvorâştea. La societatea Linmar Impex SRL, veterinarii au înregistrat un întreg lanţ de nereguli.
„La controlul pe care echipa noastră l-a făcut pe 5 septembrie, s-au găsit în jur de 20 de kilograme de pastă de mici cu termen de valabilitate expirat şi 1,2 kilograme de carne de pasăre fără elemente de identificare şi documente de provenienţă. Întreaga cantitate a fost confiscată şi dirijată către o unitate de incinerare autorizată sanitar-veterinar”, a arătat Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
Neregulile nu s-au oprit aici, veterinarii constatând că unitatea se alimenta cu apă cu ajutorul unui lighean, iar carnea nu era ambalată corespunzător. Cei doi angajaţi găsiţi la faţa locului, Sorin Petru Anghelache şi Ana Maria Crăciun, nu aveau nici obligatoriile carnete de sănătate, care să ateste că nu suferă de vreo boală care să pună în pericol clienţii. Aceştia au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei, în timp ce firma a primit o sancţiune contravenţională în cuantum de 20.000 de lei.
( 6 sep 2008, 11:03:33