Vinerea trecută, reporterii Monitorul au fotografiat, pe strada care trece prin faţa Casei Memoriale „Simion Florea Marian”, un autocar al firmei Lilian Travel Expres, care a staţionat pentru a debarca pasagerii la un metru de trecerea de pietoni. Călătorii care îşi căutau bagajele în portbagaj ocupau aproape un întreg sens de mers, şoferii fiind nevoiţi să depăşească intrând pe contrasens şi având vizibilitate zero faţă de pietonii care se angajau în traversare.
Riscuri multiple
Exemplul prezentat nu este nici pe departe un caz izolat, inspectorii Autorităţii Rutiere Române (ARR), filiala Suceava, confruntându-se de mult cu această problemă.
Iulian Angheluş, directorul ARR, a explicat cât de multe pericole apar din cauza acestei modalităţi de preluare şi debarcare a pasagerilor.
„Autocarele aglomerează şi chiar blochează circulaţia, mai ales că apariţia lor atrage în acelaşi loc şi alte maşini, care preiau pasagerii. Fiecare persoană din autocar se grăbeşte să-şi scoată bagajul şi să plece, nu este atentă la trafic, astfel că există oricând riscul unui accident rutier. Acelaşi risc este şi pentru pietoni, din cauza vizibilităţii scăzute a şoferilor care trec pe acolo”, a explicat Angheluş, subliniind că aceste staţionări ilegale pot fi sancţionate doar de poliţia rutieră.
El a precizat că pe adresa instituţiei sale a ajuns şi o reclamaţie de la locatarii din blocul aflat în faţa Casei „Simion Florea Marian”, care se plâng de mizeria lăsată în urmă şi de gălăgia de care au parte din cauza autocarelor care trag sub geamul lor.
O banală amendă pentru oprire interzisă
În municipiul Suceava există mai multe zone, aflate în apropierea unor agenţii de turism, ce se aglomerează frecvent din cauza acestor autocare.
În afară de strada amintită, autocarele mai staţionează regulat pe trecerea de pietoni din spatele Policlinicii, la intrarea pe strada Mihai Viteazul, pe mai multe străduţe înguste din apropierea Autogării, ori pe drumul care duce spre Pompieri.
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei în Mediul Urban din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a declarat că şoferii care staţionează în drum pot fi sancţionaţi doar cu o banală amendă pentru oprire interzisă, alte sancţiuni nefiind prevăzute conform bazei legale.
„Am avut destule cazuri în care au fost amendaţi şoferii autocarelor, însă în condiţiile numeroaselor probleme de trafic din oraş nu avem cum pune oamenii să păzească aceste locuri”, a spus Hermeniuc.
( 5 sep 2008, 11:46:51