Prin această decizie micilor crescători de bovine li se oferă şansa să investească în calitatea laptelui, adică să achiziţioneze aparate de muls şi tancuri de răcire, cu ajutorul cărora laptele produs să nu depăşească numărul de germeni şi leucocite admis.
Din producţia de lapte din ţară, mai puţin de jumătate reprezintă lapte conform normelor europene. Produsele realizate din laptele neconform sunt destinate doar pieţei interne, firmele care vor să livreze pe piaţa comunitară trebuind să aibă linii separate pentru prelucrarea laptelui conform.
În judeţul Suceava sunt înregistrate cele mai multe efective de bovine din ţară, numărul crescătorilor de vaci beneficiari de cotă de lapte fiind de aproximativ 60.000.
Dacă producătorii mici şi mijlocii s-au modernizat în cea mai mare parte, micii crescători, care au câte două-trei vaci şi reprezintă majoritatea beneficiarilor de cotă de lapte, nu au făcut nici o investiţie în aparate de muls sau tancuri de răcire, riscând să fie scoşi de pe piaţă după 2009.
După aderarea României la Uniunea Europeană se vehicula că laptele neconform nu va mai fi admis pe piaţă începând cu luna iulie a acestui an.
( 5 sep 2008, 15:11:12
Este mai bun cel adus din afara?