Un litru de motorină, cât nouă kilograme de cartofi
Protestatarii au claxonat pe aproape tot traseul şi au arborat pe tractoare lozinci mai mult sau mai puţin inspirate.
„Motorina accizată ca un viciu / Vacă de muls pentru Patriciu”, „Cu subvenţii din ast ţară / Semeni grâu în primăvară / Şi cartofii cam prin toamnă”, ori „Nu priviţi motorina la tractor ca pe vicii: cafea, tutun sau alcool”. De asemenea, fermierii au arătat şi cam care sunt diferenţele dintre preţul unui litru de motorină şi cel al produselor pe care ei le scot pe piaţă. „Un litru de motorină, egal cu cinci litri de lapte de vacă, nouă kilograme de grâu, ori nouă kilograme de cartofi”, şi-au prezentat nemulţumirea aceştia.
„La protestul nostru, al Asociaţiei Fermierilor Crescători de Vaci de Lapte Bucovina Suceava, s-a afiliat şi Asociaţia Producătorilor de Cartofi din zona Rădăuţi-Siret, reunindu-se astfel partea vegetală cu cea zootehnică. Dorim să fim trataţi ca toţi fermierii europeni şi să avem subvenţia de 50% la motorină. La noi în România, motorina este accizată precum un viciu, ca tutunul sau alcoolul. Dacă nu se vor lua măsuri, vom avea o întrunire la nivel naţional, iar protestul se va radicaliza”, a declarat Doru Gurău, preşedintele asociaţiei fermierilor din Bucovina.
Acesta a arătat în mai multe rânduri că în România subvenţiile pe care fermierii le încasează de la stat reprezintă doar 8% din valoarea ajutoarelor pe care le iau fermierii din celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Concurenţă neloială din cauza lipsei subvenţiilor de la stat
Fermierii primiţi de prefect pentru a-şi expune punctele de vedere s-au plâns la unison de faptul că nu au cum obţine beneficii pe munca lor, din cauză că fermierii din UE, sprijiniţi consistent prin subvenţii, le fac o concurenţă acerbă, la care ei nu au cum răspunde, în condiţiile în care nu sunt sprijiniţi.
„Am investit bani în tractoare, în animale, avem credite, dar nu putem face faţă, concurenţa este neloială. Suntem cetăţeni europeni şi vrem să avem drepturile care ni se cuvin, pe care le au toţi ceilalţi fermieri”, a fost mesajul protestatarilor.
Prefectul i-a asigurat pe aceştia de sprijinul său, le-a propus şi unele soluţii pentru a putea ieşi din impas, încurajându-i să lupte pentru drepturile lor.
Totuşi, fermierii au fost nemulţumiţi de faptul că discursul prefectului nu a fost, în cea mai mare parte, referitor la problemele lor.
„Discuţia nu a fost la obiect, fiind mai degrabă o pledoarie electorală a domnului prefect”, şi-a spus supărarea Doru Gurău, liderul protestatarilor.
Acţiunea a fost organizată la nivel naţional, în aproape 20 de judeţe, sub coordonarea Federaţiei Agrostar.
( 4 sep 2008, 14:24:43