Statuia voievodului Petru I Muşat, dezvelită cu mai bine de trei decenii în urmă în centrul Sucevei (1976), în imediata apropiere a Casei de Cultură a Sindicatelor, va fi mutată, mai mult ca sigur, pe platoul Cetăţii de Scaun.
O statuie exilată
Săptămâna trecută, primarul Ion Lungu anunţa că Monumentul Eroilor şi Martirilor Bucovinei, lucrare pe care o realizează la comanda municipalităţii artistul plastic Mircea Dăneasă, va lua locul statuii lui Petru I Muşat (monument executat în bronz de sculptorul Paul Vasilescu), care urma să fie mutată la colegiul tehnic sucevean ce poartă numele voievodului.
Exilarea statuii celui care a mutat reşedinţa domnilor Ţării Moldovei de la Siret la Suceava, voievodul care a ctitorit Curtea Domnească în perimetrul central de locuire al urbei şi a ridicat fortul muşatin care s-a consolidat ca Cetate de Scaun la marginea de răsărit a Sucevei era, de la bun început, o soluţie neinspirată.
La Colegiul Tehnic ”Petru Muşat”, construit în preajma Bisericii Adormirea Maicii Domnului (biserică ridicată pe locul în care, la 1395, boierul Iaţco din Mavrovlahia a ridicat mica mănăstire Panaghia în zona care, păstrând numele ctitorului, s-a numit apoi Iţcanii Vechi), statuia voievodului ar fi fost practic scoasă din perimetrul de locuire al Sucevei din timpul domniei sale (1375-1391).
Curtea Domnească sau Cetatea de Scaun
Ieri dimineaţă, după ce Mircea Dăneasă a avut o întâlnire cu edilul Sucevei, iar apoi a mers împreună cu viceprimarul Viorel Seredenciuc la statuia lui Petru I Muşat pentru a vedea, la faţa locului, amplasamentul monumentului la care lucrează (care are ca termen de dezvelire data de 25 octombrie a.c.), a apărut o nouă propunere pentru mutarea statuii voievodului.
Locul vizat era în apropierea Curţii Domneşti, în parcul situat între această ctitorie muşatină şi Turnul Lăpuşneanu, clopotniţa Bisericii Sf. Dumitru.
Ulterior, după o discuţie pe care viceprimarul Viorel Seredenciuc a avut-o cu reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, s-a conturat ideea reamplasării statuii lui Petru I Muşat pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, cetate menţionată pentru prima oară documentar la data de 11 februarie 1388, în ultima parte a domniei voievodului.
( 3 sep 2008, 11:20:32