Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava nu are bani să deconteze medicamentele şi materialele sanitare aduse de-acasă de pacienţii internaţi, aşa cum prevede un ordin comun al Ministerului Sănătăţii Publice şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit căruia, de luni, spitalele sunt obligate să suporte din venituri proprii banii plătiţi de asiguraţi pentru aceste necesităţi sau diverse investigaţii paraclinice, care trebuie furnizate gratuit de unitatea sanitară.
Ieri, managerul general al Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că unitatea pe care o conduce nu are bani pentru a suporta astfel de cheltuieli, motiv pentru care a luat o serie de măsuri menite să prevină realizarea lor.
„Faliment garantat”
„Dacă lăsăm lucrurile la voia întâmplării, falimentăm spitalul într-o lună”, a spus medicul, adăugând că medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice plătite de asiguraţi pe perioada internării vor fi decontate numai în baza unor documente justificative.
Dr. Motan a explicat că, printr-o notă internă, s-a stabilit ca orice recomandare a medicului curant către un pacient de a-şi achita contravaloarea unor medicamente, materiale sanitare sau investigaţii paraclinice se va face în baza unui referat „de necesitate şi oportunitate aprobat de şeful secţiei sau compartimentului”.
În cazul în care astfel de solicitări apar în afara programului de lucru al şefului de secţie, cererea va fi analizată şi aprobată în următoarea zi lucrătoare, dacă se justifică. Săptămânal, toate cazurile de acest gen vor fi analizate de managerul unităţii, şeful de secţie, farmacistul diriginte, directorul financiar contabil şi directorul de îngrijiri, în vederea aprobării lor.
Medicii, puşi la plată
Odată cu eliberarea prescripţiei, pacientul trebuie informat asupra documentelor pe care trebuie să le ataşeze la cererea prin care solicită rambursarea cheltuielilor, respectiv reţetă semnată de medicul curant, chitanţă şi factură fiscală. În cazul în care se va constata că solicitarea este neîntemeiată, cheltuielile se vor recupera de la persoanele care au recomandat prescripţiile respective.
„Sumele achitate de spital cu această destinaţie se suportă din bugetele transmise secţiilor. În momentul de faţă, cu foarte puţine excepţii, chiar nu trebuie să se ajungă în situaţia în care pacienţii să-şi plătească singuri cele necesare. Nu există nici un deficit în aprovizionare, iar doctorii au variante, putând alege între tablete, fiole sau medicamente din aceeaşi clasă. Măsura a fost luată pentru a nu se comite abuzuri din partea medicilor, astfel încât referatul de urgenţă să fie întocmit doar pentru situaţii cu totul speciale. Medicul care nu respectă nota internă va plăti. De asemenea, este treaba pacientului dacă şi-a cumpărat cele necesare în lipsa avizului, pentru că spitalul nu va avea de unde să suporte contravaloarea”, a punctat managerul Spitalului Suceava.
Lunar, cea mai mare unitate sanitară din judeţ cheltuieşte 650.000 de lei pentru medicamente şi 100.000 pentru materiale sanitare.
( 3 sep 2008, 11:09:18