Aglomeraţie mare în unităţile de învăţământ preşcolar din judeţ, şi în mod special în grădiniţele cu program prelungit. În prag de an şcolar nou, toate grupele de grădiniţă sunt ocupate în totalitate, ba mai mult, sunt situaţii, cu precădere în unităţile cu program prelungit şi în cele din mediul urban, unde numărul de preşcolari înscrişi este mai mare decât numărul de locuri existent.
La nivelul judeţului au fost propuse pentru înfiinţare 1.074 de clase de grădiniţă, ceea ce înseamnă 24.992 de locuri. Pentru că cererea a depăşit oferta, chiar dacă numărul claselor propuse nu a suferit modificări, numărul preşcolarilor înscrişi este mai mare, şi anume 25.100 de copii, ceea ce a dus la aglomerarea grupelor şi funcţionarea lor peste numărul maxim de copii admis. „Toate locurile au fost ocupate, s-au primit şi peste numărul de copii admis în grupă, în situaţiile în care spaţiul şi condiţiile materiale au permis acest lucru”, a declarat inspectorul şcolar general Petru Carcalete.
Grădiniţe în case particulare
Şi acest an şcolar va începe pentru unii copii de grădiniţă în clase improvizate în case particulare, cunoscute fiind de ani buni de zile câteva grădiniţe din Cajvana care funcţionează în casele localnicilor.
Pentru preşcolarii din Vicovu de Jos începerea noului an stă încă sub semnul întrebării. Două grădiniţe din localitate au fost afectate de inundaţii, iar clădirile nu pot fi reparate până pe 15 septembrie, iar clădirea unei alte grădiniţe a fost revendicată de fostul proprietar. Şi grădiniţa din Straja a fost distrusă de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie, iar clădirea nu mai poate fi folosită. În aceeaşi situaţie se află şi o unitate de învăţământ preşcolar din Ulma, precum şi o şcoală din Brodina, iar Petru Carcalete a cerut autorităţilor locale să găsească soluţii şi spaţii în care să poată să intre copiii de pe 15 septembrie.
Lucrările de reabilitare a două grădiniţe din municipiul Suceava nu s-au finalizat încă, deşi noul an şcolar e aproape să înceapă, şi aceasta, din lipsă de fonduri, după cum susţine Petru Carcalete. Este vorba despre Grădiniţa „Aşchiuţă” şi grădiniţa din cartierul Obcini, însă în aceste două situaţii începerea activităţii nu este pusă în pericol. „În aceste două unităţi există spaţii pentru începerea anului. Constructorii nu şi-au finalizat încă lucrările. În ultimele două luni nu am mai primit nici un ban de la minister, cu toate că am făcut solicitări, şi de aceea s-a ajuns în această situaţie”, a mai punctat Petru Carcalete.
130 de mii de elevi în Suceava
Aproximativ 130 de mii de elevi suceveni sunt aşteptaţi în bănci pe 15 septembrie. Populaţia şcolară a judeţului este formată din aproximativ 25.000 de copii de grădiniţă, 34.057 de elevi vor învăţa în şcoala primară, la gimnaziu sunt înscrişi 36.115 elevi, iar la liceu şi şcoală postliceală sunt înscrişi aproximativ 35.000 de elevi. 5.448 dintre aceşti elevi sunt în primul an de liceu.
În ceea ce priveşte personalul didactic şi auxiliar din şcolile sucevene, potrivit datelor IŞJ, 12.030 de persoane sunt angajate în unităţile de învăţământ. 9.060 dintre acestea sunt cadre didactice, 1.005 persoane fac parte din categoria cadrelor auxiliare şi 1.964 de angajaţi sunt personal nedidactic.
90% din şcoli, fără autorizaţie sanitară de funcţionare
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „anul va debuta, în general, în condiţii bune, existând câteva excepţii, din cauza inundaţiilor”. Cu toate acestea, doar 178 de şcoli din cele 953 de unităţi şcolare din judeţ au autorizaţie sanitară de funcţionare. Procentual vorbind, aproximativ 90% din şcolile din judeţ nu sunt autorizate sanitar pentru a putea funcţiona. Peste 100 din şcolile şi grădiniţele fără autorizaţie sanitară de funcţionare sunt din mediul urban.
( 3 sep 2008, 16:49:11