Sucevenii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare, pentru a-şi încălzi locuinţele. Odată cu apropierea unui nou sezon rece, scumpirile bat la uşă, în toate domeniile, de la gaz, energie electrică, până la căldură.
Din estimările autorităţilor locale, preţul căldurii furnizate în sistem centralizat va fi majorat cu aproximativ 15-20%, atât cât să nu împovăreze prea tare buzunarele consumatorilor, dar nici să ducă la faliment societatea de termoficare.
„Din discuțiile purtate până acum cu conducerea Termica, e imposibil să intrăm în iarnă cu vechiul preț, de 155 lei pe gigacalorie. Nu doar că am condamna la faliment societatea de termoficare, lucrul cel mai grav ar fi că ar rămâne zeci de mii de oameni fără căldură în locuinţe. Pot garanta că vom asigura căldură la iarnă sucevenilor, dar nu şi faptul că nu vor mai fi mărite preţurile. Chiar și după scumpire, prețurile din Suceava tot vor fi mai mici decât în restul Moldovei, unde gigacaloria costă cam 180 de lei încă de anul trecut”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Preţul gigacaloriei, între 178 şi 186 de lei
Pentru iarna care vine, sucevenii vor trebui să plătească cu aproximativ 23 - 31 de lei mai mult decât anul trecut, pentru fiecare gigacalorie consumată.
În cazul unei scumpiri de 15%, la cei 155 de lei/gigacalorie, din prezent, se vor adăuga încă 23 de lei, preţul final către populaţie urmând să ajungă la 178 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.
În cazul unei scumpiri de 20%, la preţul actual se vor adăuga încă 31 de lei, preţul final al gigacaloriei furnizate populaţiei ajungând la 186 de lei.
Directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, a precizat că deşi scumpirile din ultima vreme, la cărbune, apă, gaze şi electricitate afectează puternic întreg sistemul de producţie, justificând majorări de tarife mult mai consistente, nu are de gând să propună o scumpire mai mare de 20%.
„Prețul cărbunelui s-a triplat, al apei aproape că s-a dublat, preţul gazelor naturale e într-o creştere continuă, iar energia electrică s-a scumpit de asemenea. Chiar dacă vom merge în pierdere mai mult decât până în prezent, nu vom propune o majorare de preţ mai mare de 15-20%. Trebuie să ţinem cont şi de puterea de cumpărare a consumatorilor. Dar această majorare, cât este ea, este absolut necesară. Fără a creşte cât de cât tariful la populaţie, nu am mai putea asigura combustibilul necesar încălzirii oraşului”, a spus Constantin Plăcintă.
Pe de altă parte, directorul societăţii de termoficare a precizat că majorarea de tarife este făcută în aşa fel încât costurile de încălzire ale sucevenilor din sistemul centralizat să fie comparabile cu cele ale familiilor care şi-au pus centrale de apartament.
„Cu tot cu majorarea de preț, sucevenii vor avea parte de servicii asemănătoare celor furnizate de centralele de apartament, la costuri foarte apropiate. Noi ne raportăm la prezent, când gazul încă nu s-a scumpit, dar se anunţă creşteri foarte mari la preţul gazului”, a adăugat Constantin Plăcintă.
( 3 sep 2008, 11:09:39