Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost invitat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, să participe la prima şedinţă comună a regiunilor Suceava şi Cernăuţi, care va avea loc pe data de 10 septembrie, la Cernăuţi. O invitaţie similară a făcut şi şeful Administraţiei Regionale Cernăuţi, Vladimir Kuliş, către preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko. Flutur a declarat că cei doi şefi de stat au fost invitaţi să participe la această şedinţă întrucât este primul eveniment de acest gen unde se consolidează parteneriatele între regiuni transfrontaliere care vor solidifica relaţia la graniţa Uniunii Europene.
La Cernăuţi, cu Arşinel, Piersic şi Ansamblul „Ciprian Porumbescu”
Şeful administraţiei judeţene a prezentat punctele de pe ordinea de zi a şedinţei comune Suceava-Cernăuţi. Astfel, se va propune înfiinţarea Parcului Reconcilierii, care va fi amenajat în Codrii Cosminului, şi editarea unui ghid turistic al Bucovinei istorice, dar şi un program pentru asigurarea unei securităţi sporite pentru turiştii şi investitorii care vin în zonă. „Vrem să analizăm rolul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică şi să găsim o formulă prin care să dăm garanţii suplimentare şi siguranţă pentru turiştii sau investitorii care vin în Bucovina şi pentru cei care merg în Ucraina”, a menţionat Flutur.
El a adăugat că se va propune întocmirea unei evidenţe a personalităţilor din Bucovina şi Cernăuţi, arătând spre exemplu că procurorul general al Canadei este originar din regiunea Cernăuţi. De altfel, la această şedinţă au fost invitaţi să participe actori români cu legături în Bucovina, cum ar fi Tamara Buciuceanu, Alexandru Arşinel sau Florin Piersic, şi va fi prezentat un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” şi artistul Grigore Leşe.
Interes pentru modernizarea vechiului drum comercial dintre Marea Baltică şi Marea Neagră
Gheorghe Flutur a precizat că cele două regiuni vor adresa o scrisoare comună guvernelor român şi ucrainean, pentru scoaterea din izolare a acestei regiuni prin modernizarea vechiului drum comercial dintre Marea Baltică şi Marea Neagră, care trece prin Cernăuţi şi Suceava şi care face legătura între coridoarele III, V şi IX. „Această zonă în harta coridoarelor este ocolită. Coridorul IX merge spre Chişinău de la Bucureşti, apoi mai există coridorul V, care vine din Ucraina prin Cernăuţi, spre Polonia – Germania, şi coridorul III spre Ungaria - Croaţia. Interesul nostru este să legăm coridorul IX de coridoarele III şi V pentru că este o zonă importantă şi să consolidăm traseul Marea Baltică - Marea Neagră, care este din ce în ce mai aglomerat”, a explicat Flutur. El a subliniat că acest demers se face în condiţiile în care Ucraina are „un program ambiţios” de construire a 2.000 de kilometri de autostradă până în 2012. când va organiza, împreună cu Polonia, Campionatul European de Fotbal. În cadrul şedinţei comune va fi stabilit şi un plan de acţiune comun pentru prevenirea şi combaterea dezastrelor, conducerea comisiei speciale comune urmând să fie asigurată de Consiliul Judeţean Suceava.
( 3 sep 2008, 13:32:04