Declaraţiile rudelor Mariei Magdalena Birău cum că femeia a fost băgată în mormânt din cauza neglijenţei medicilor, care au şi acceptat o anumită sumă de bani pentru serviciile oferite pe perioada spitalizării, l-au scandalizat pe şeful Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Alexandru Lăzăreanu. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii Publice în teritoriu a ţinut să-şi spună punctul de vedere în cadrul unei conferinţe de presă, organizate ieri, la sediul instituţiei.
Medicul a arătat că nu apără corpul medical şi nu va ezita să ia măsuri dacă se dovedeşte uciderea din culpă, dar a subliniat că până când rezultatele finale ale anchetei demarate în acest caz de către factorii responsabili nu vor fi cunoscute, nu este corect să se arunce cu acuzaţii.
„N-avem voie să ne pronunţăm şi să acuzăm. Eu înţeleg durerea familiei, mai ales că s-a pierdut mama a patru copii, dar până nu se stabileşte exact despre ce a fost vorba trebuie să ne abţinem de la declaraţii la adresa unora sau altora”, a spus medicul.
„Naşterile succesive i-au slăbit organismul”
Lăzăreanu a explicat că Maria Magdalena Birău avea un organism slăbit de cele patru naşteri, câte una în fiecare an, iar cauza care a condus la deces a fost un accident nedorit, ce nu poate fi prevenit. „Este problema lor dacă vor să facă an de an copii, însă atrag atenţia că expunerea anuală la sarcini degradează organismul uman. Tromboflebita pulmonară este un risc pe care îl presupune orice intervenţie chirurgicală”, a completat şeful ASP, adăugând că acuzele făcute în prezenţa sa de către familie, în ceea ce priveşte mita, trebuie dovedite în instanţă: „Este uşor să spui că ai dat bani, dar să nu precizezi când, cum şi cui. Dacă familia va susţine că femeia care a decedat a dat banii, eu nu am să cred. În prezenţa mea, rudele au afirmat că au plătit 200 de euro doctoriţei, dar nu au menţionat căreia dintre ele, pentru că au fost implicate două în actul operator, respectiv Cornelia Hîncu şi Cătălina Bostan. Nu mai accept acuze fără probe”.
„Corpul medical nu trebuie denigrat”
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică a spus că verdictul va fi dat numai după finalizarea investigaţiilor de către Serviciul de Medicină Legală şi Colegiul Medicilor, în condiţiile în care prima autoritate este în măsură să stabilească dacă a fost sau nu culpă medicală, iar a doua are posibilitatea să depisteze eventuale deficienţe de ordin organizatoric şi să confirme cine se face vinovat de ele.
„Un verdict nu se poate da decât după ce toate instituţiile cu responsabilităţi îşi vor spune punctul de vedere. Atunci se va şti dacă s-a făcut tot ce trebuia sau nu. Fără aceste lucruri sunt un apărător al corpului medical, care nu trebuie denigrat. Eu mă gândesc la psihicul medicului implicat, care poate să mai aibă cazuri ratate din cauza stresului. Din acest motiv, trebuie să iau atitudine, astfel încât medicii să nu fie stresaţi când intră în sală şi să poată lucra corect”, a conchis şeful ASP Suceava.
( 3 sep 2008, 11:28:22
oare...?
cine mai are...."cunostintele necesare" ca sa...afirme asa ceva ??