Conducerea spitalului recunoaşte că s-a greşit
Ieri, managerul general al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că din datele pe care a reuşit să le strângă reiese că între echipa de terapeuţi şi familie nu a existat o comunicare corectă, nefiind respectată, de către personalul sanitar, ierarhia funcţiilor şi a responsabilităţilor.
“Pe linie profesională, personal, nu pot face nimic pentru că nu e de competenţa mea. Dar, pe plan administrativ, am solicitat să fiu informată în scris asupra celor întâmplate. Anatomia patologică a dat deja explicaţiile de rigoare”, a spus medicul, adăugând că datoria de a informa rudele asupra decesului era a medicului de gardă, care ar fi trebuit să facă acest lucru în cel mai scurt timp.
“Chiar dacă a murit în Reanimare, pacienta ţinea de secţia Obstetrică-Ginecologie. Printr-o notă internă s-a stabilit că decesul trebuie anunţat de medicul de gardă, care, eventual, poate pasa această sarcină asistentei de serviciu. Ideea este, însă, că familia trebuie informată după cele două ore obligatorii de aşteptare, necesare pentru a exista certitudinea că moartea este ireversibilă. În situaţii delicate, precum cea de faţă, în care pacienta este o tânără operată de două ori, cu patru copii, se poate chiar şi mai repede. Omeneşte mi se pare ca medicul care era de gardă la Obstetrică-Ginecologie, dr. Cătălina Bostan, să fi dat acel telefon”, a punctat managerul Spitalului Suceava.
Vinovaţii de neinformarea familiei, traşi la răspundere
Dr. Motan a spus că în acest caz nimeni nu a respectat ierarhia, de la echipa operatorie până la şeful de secţie sau cel care-i ţine locul, arătând că cei 1.400 de angajaţi ai spitalului vor trebui să înveţe să se supună regulilor.
“Eu, de exemplu, am comunicat situaţia încă de duminică Autorităţii de Sănătate Publică, pentru că aşa este normal. Acelaşi lucru trebuiau să-l facă şi cei din specialitate, care erau obligaţi să mă anunţe pe mine, nu să mă lase să aflu de la presă. Cazul va fi luat în discuţie de comisia de disciplină a spitalului, iar cine se face vinovat de lipsa de comunicare cu familia va fi tras la răspundere”, a concluzionat managerul Spitalului Suceava.
Dr. Motan a subliniat că nemulţumirea rudelor vizavi de faptul că n-au fost lăsate să asiste la necropsia de duminică nu se justifică, în condiţiile în care criminalistul este cel care ia o asemenea decizie, iar acesta a hotărât că nu este cazul ca rudele să fie de faţă. În schimb, a completat şeful Spitalului Suceava, medicii curanţi sunt obligaţi să stea la necropsie, deci prezenţa lor a fost îndreptăţită.
Rudele, dispuse să facă totul pentru a afla adevărul
Amintim că rudele Mariei Magdalena Birău au acuzat personalul din spital că nu le-au dat informaţii despre starea femeii. După ce a căutat prin mai multe secţii din unitate, soţul victimei, Mihăiţă Birău, a aflat de la o femeie de serviciu tragica veste. Acum, familia decedatei este dispusă să facă totul pentru a afla adevărul despre cele întâmplate. Din rezultatele preliminare ale necropsiei spun că nu este vorba de culpă medicală, tânăra decedând din cauza unei trombembolii pulmonare. Totuşi, ieri, aparţinătorii Mariei Magdalena Birău au formulat o plângere pe care au înaintat-o conducerii Spitalului Suceava şi au adresat Colegiului Judeţean al Medicilor propria solicitare de demarare a unei anchete pe linie profesională.
( 2 sep 2008, 11:16:35
Faza cu a pasa sarcina deja suna ca se simte si de ce sa fie el cel care trebuie sa consoleze fam sau de ce sa indure el nemultumirea cand poate bine mersi sa o bage pe asistenta sa traga ea greu sa fie ea umilita, nu mi se pare corect.
Doctorul care s-a ocupat el trebuie sa iasa la rampa sa anunte sa eplice nu asistenta, ca D-nul sau D-na Dr sunt cei care ai vezi cu nasu pe sus ca deja se cred dumnezeu....ei gresesc ei raspund nu mai pasati atata sarcinile.