Neînţelegerile au pornit de la aprobarea unui număr semnificativ de proiecte de urbanism în ultima şedinţă de consiliu, o parte din acestea având prevederi destul de problematice, fiind vorba de blocuri turn ridicate în zone istorice ale oraşului, lipsite de spaţii verzi, precum şi de clădiri de zece etaje ridicate în apropierea altora de patru etaje.
Curios e că în aceeaşi şedinţă în care s-au aprobat blocuri turn lângă blocuri cu patru etaje sau chiar lângă case cu un nivel, membrii comisiei de urbanism au refuzat să dea aprobare unui proiect de amenajare a unei pensiuni de 5 stele, benefică turismului sucevean, pe un teren privat, unui investitor care îşi asigură singur şi spaţiile de parcare necesare, pe motiv că ar avea patru etaje, prea mult pentru zona în care se va construi. În zona respectivă chiar sunt blocuri cu patru etaje, iar aceeaşi lege care le-a permis să dea aprobări de clădiri mult mai înalte, lângă altele mai scunde, a devenit brusc uitată.
Mai mult, din cauza refuzului lor, pe motive de-a dreptul puerile, cei de la Vila Alice, care doreau ca astfel să îşi extindă afacerea, au fost la un pas de a pierde o finanţare europeană obţinută cu greu.
“Nu există regulă care să nu fi fost încălcată”
Printre vocile cele mai critice care s-au făcut auzite în ultima şedinţă de Consiliu Local au fost cele ale lui Virginel Iordache şi Ovidiu Donţu, care s-au împotrivit adoptării celor mai “spinoase” proiecte de urbanism în condiţiile cerute de investitori.
“Există un disconfort inimaginabil creat de blocuri P+10 etaje ridicate în zone de P+4. Fiecare dintre noi am dori să ştim, atunci când cumpărăm un apartament, dacă în faţa geamului va mai apărea un bloc de 128 de apartamente, cu 128 de probleme, 128 de locuri de parcare, cu 128 de nevoi de utilităţi, spaţiu verde, locuri de joacă şi aşa mai departe”, a spus Ovidiu Donţu, referindu-se la noua modă a investitorilor imobiliari, de a ridica clădiri cu tot mai multe etaje, pentru a scoate cât mai mulţi bani din fiecare proiect iniţiat, pe un teren cât mai mic.
“În mod evident, urbanismul în municipiul Suceava este în metastaza. Dacă cineva îmi arată o singură regulă în domeniul construcţiilor care nu a fost încălcată în ultimii patru ani, eu sunt gata să fac orice doreşte acea persoană.
Să ne aducem aminte de problemele din zona Ştrandului, în care într-un loc era trecută ca zonă ambientală, de petrecere a timpului liber, iar în alta ca zonă industrială, fiind acceptată astfel construcţia unor spălătorii. Nu mai spun de clădiri de birouri construite în plin centrul oraşului, care nu au asigurat nici un loc de parcare. S-a construit pe spaţiul verde, sunt blocuri cu şase etaje făcute lângă unul de patru etaje, încât oamenii îşi scutură faţa de masă pe trotuar...”, a continuat Ovidiu Donţu tirada de acuze la adresa celor responsabili de realizarea şi adoptarea proiectelor de urbanism.
Cum o parte din colegii săi din Consiliu Local, care erau şi direct vizaţi, au încercat să îl mai domolească în afirmaţii, Donţu a răbufnit: “Nu mă puteţi opri! Nu aveţi cum să îmi puneţi pumnul în gură!”
Desfiinţarea Comisiei Tehnice şi aducerea unui arhitect în Primărie
Pe lângă acuzele formulate, Ovidiu Donţu a venit şi cu o serie de propuneri concrete, precum desfiinţarea Comisiei Tehnice care dă acordurile pentru realizarea proiectelor de urbanism, pe motiv că oricum membrii acesteia au un rol consultativ, neasumându-şi nici o responsabilitate pentru ceea ce avizează.
De asemenea, a cerut înfiinţarea instituţiei arhitectului şef al oraşului, precum şi actualizarea mai rapidă a Planului Urbanistic General (PUG), care va stabilit principalele reguli care trebuie respectate în domeniul construcţiilor din Suceava.
Dacă în privinţa Comisiei Tehnice, primarul Ion Lungu i-a răspuns că nu poate fi desfiinţată, deoarece avizul acesteia este obligatoriu prin lege, chiar dacă membrii acesteia nu sunt plătiţi, referitor la PUG, a precizat că în cea mai mare parte este deja finalizat, încât, în scurtă vreme, Suceava va beneficia de reguli stricte, de la care nu se va mai putea abate nici un investitor.
Cât despre lipsa unui arhitect şef al Primăriei, problema rămâne aceeaşi ca şi până acum, nimeni nu vine pentru salariul care i se oferă acolo.
“Nu a mers omul cu sacoşele pline la ei, nu vor să-i aprobe proiectul!”
Spiritele s-au încins şi mai tare atunci când comisia de urbansim s-a arătat contra amenajării unei pensiuni de 5 stele, pe un teren proprietate privată, al cărui grad de ocupare era mai mic de 50%, în vreme ce altora le-au fost aprobate blocuri turn, între alte blocuri, şi pe terenuri ocupate în proporţie de peste 60%.
Practic, celor de la Vila Alice li se refuza acordul pentru o pensiune cu patru etaje, impunându-li-se să construiască doar două niveluri, într-o zonă în care există deja construcţii cu patru etaje.
Îndârjirea de care dădeau dovadă cei din Comisia de Urbanism, pentru a găsi motive contra aprobării proiectului, l-a făcut pe unul dintre consilierii locali să exclame destul de tare: “Ăştia sunt culmea! Nu a mers omul cu sacoşele pline la ei, nu vor să-i aprobe proiectul!”.
Neculai Bosancu: „Brusc, au devenit severi”
Tot acestea au fost şi motivele pentru care un alt consilier local, Neculai Bosancu, s-a revoltat faţă de atitudinea colegilor săi: “Nu ştiu cum se face că de atâţia ani, Comisia de Urbanism e cea mai a dracului din toate, cea mai severă din toate, dar totuşi în oraşul ăsta totul se construieşte aiurea. Brusc, au devenit severi, când alte proiecte strigătoare la cer au trecut fără nici un fel de probleme!”.
Răbufnirea sa şi cuvântul luat de primarul Ion Lungu, care a spus că ar fi păcat să se pune beţe în roate unui proiect cu finanţare europeană, i-a determinat pe cei din Comisia de Urbanism să o lase mai moale cu argumentele contra, astfel încât, în final, proiectul a trecut.
( 1 sep 2008, 11:15:44