Copiii, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, provin din zece unităţi pilot din judeţ (Burla, Dorneşti, Vicov de Sus - Plai, Voitinel, Voievodeasa, Vereşti, Şcoala nr. 7 Suceava, Berchişeşti, Ciprian Porumbescu, Valea Moldovei), tabăra fiind finanţată din fondurile suplimentare ale MEdCT în cadrul programului PHARE - „Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate”.
Aşa cum am aflat de la Gabriela Chiper, inspector pentru problemele educaţionale ale romilor, „activităţile pentru copii au fost organizate pe ateliere, astfel încât copiii să nu se plictisească, au fost organizate vizite la muzeele din oraş şi în locurile de agrement, toţi copiii fiind încântaţi de frumuseţea acestui oraş”.
Toate materialele din timpul activităţilor vor fi expuse în cadrul unei expoziţii itinerante, care va fi găzduită de Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic şi unităţile de învăţământ din care provin copiii care au fost în tabără.
Coordonatorul activităţilor din tabără, prof. Marcel Colibaba, ne-a spus că o parte dintre activităţi au fost sprijinite de filiala judeţeană „Salvaţi copiii”, cum ar fi cea desfăşurată pe problematica drepturilor copiilor. În tabără a fost şi un profesor de limba romani, prilej cu care copiii care ştiau cântece în limba romani au realizat un program artistic.
Ieri, la finalul taberei, a avut loc o paradă a modei cu costumaţii specifice romilor, dar şi altor etnii care convieţuiesc în judeţul Suceava, îmbrăcămintea fiind confecţionată din materiale refolosibile, a fost vernisată expoziţia de desene, iar din florile confecţionate de copii din sfoară a fost realizată o tapiserie ce cuprinde 100 de flori cu cele 100 de nume ale copiilor.