Scandal, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde rudele unei paciente decedate - o tânără de 27 ani, mamă a patru copii - au reclamat întârzierea cu care au fost informate asupra morţii femeii şi faptul că nici un cadru sanitar nu le-a oferit informaţii punctuale cu privire la paşii care trebuie de urmat pentru efectuarea într-un timp cât mai scurt a unei necropsii, în vederea stabilirii cauzelor care au condus la un final atât de tragic.
Atitudinea personalului sanitar din spital a stârnit nu doar nemulţumirea aparţinătorilor, ci şi suspiciuni puternice cu privire la calitatea actului medical de care a beneficiat pacienta pe perioada internării, rudele apreciind că la mijloc ar putea fi vorba de ucidere din culpă. Rudele au depus o sesizare la Poliţie şi Procuratură, solicitând anchetarea cauzelor morţii şi stabilirea gradului de vinovăţie a medicilor implicaţi.
Operată de două ori în trei zile
Maria Magdalena Birău, în vârstă de 27 ani, din Dumbrăveni, gravidă în luna a IX-a, a fost internată marţi seară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru a da naştere celui de-al patrulea copil. Femeia a adus copilul pe lume o zi mai târziu, când medicii i-au făcut o operaţie cezariană. Bebeluşul, o fetiţă cu greutatea de 2,9 kilograme, s-a născut sănătos, iar aceasta părea să fie şi starea mămicii sale. La scurt timp, însă, femeia avea să se simtă din ce în ce mai rău, iar medicii au decis că este nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală, de data aceasta pentru peritonită.
”Pacienta a făcut o infecţie pe fondul lipsei de apărare a organismului, posibil din cauza unui debut de leucemie. Analizele de laborator care s-au efectuat în acest caz pledează pentru aşa ceva. Testele au arătat că pacienta avea un număr foarte mare de leucocite, ceea ce se întâmplă numai atunci când este vorba de un asemenea diagnostic”, a explicat dr. Cornelia Hîncu, unul dintre medicii care s-au ocupat de pacientă şi care a luat parte la ambele operaţii, cea cezariană şi cea pentru peritonită.
„Le-a dat bani, de ce nu au avut grijă de dânsa?”
De cealaltă parte, însă, rudele acuză că decesul femeii s-ar fi produs din vina celor care au avut-o în grijă pe perioada internării, întrucât pacienta era o persoană sănătoasă, istoricul său medical şi investigaţiile la care a fost supusă iniţial în spital demonstrând acest lucru. ”Nu înţelegem cum s-a putut întâmpla lucrul ăsta. Am cerut să ni se spună ce-i cu ea, să o trimitem în altă parte dacă e ceva grav, dar ne-au zis că nu este nevoie. Fata le-a fost recunoscătoare, le-a dat bani, de ce nu au avut grijă de dânsa? Nu era bolnavă, analizele erau bune. Nu vrem să se întâmple aşa ceva şi altora. Trebuia să ne anunţe cineva că este în stare gravă, că s-ar putea să moară, să venim la ea cât mai era în viaţă”, plâng părinţii fetei de 27 de ani.
Maria Birău, care a fost operată a doua oară, pentru peritonită, vineri, în jurul orei 21.30, a murit sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.00, în Reanimarea Spitalului Suceava, după o noapte de chin. Medicii susţin că tânăra a fost un caz depăşit, ea decedând în ciuda eforturilor depuse pentru salvarea ei.
”Eu am explicat familiei că nu sunt Dumnezeu, că am făcut tot ce era omeneşte posibil. A beneficiat de investigaţii amănunţite, transfuzii de sânge, medicamente scumpe. Întotdeauna peritonita de cauză obstetricală apare mai târziu, nu în primele 48 de ore. Suspiciunea mea este aşadar că decesul s-a produs pe fondul debutului de leucemie, care a fost agravat în momentul naşterii. Se întâmpla acelaşi lucru, indiferent de modul în care aducea copilul pe lume, prin cezariană sau normal. Vineri seara, când starea pacientei s-a alterat, prezentând cianoză şi dureri abdominale, am venit de-acasă pentru a o opera, iar intervenţia a decurs bine”, a completat dr. Cornelia Hîncu.
Informat de moartea soţiei, de femeia de serviciu
În replică, aparţinătorii tinerei care a murit sâmbătă lăsând în urmă patru copii afirmă că Maria era sănătoasă, iar moartea ei este cu atât mai suspectă cu cât cadrele medico-sanitare au evitat o discuţie serioasă, în care să le explice cu lux de amănunte ce s-a întâmplat.
”Sâmbătă dimineaţă, la ora 8.00, am venit la spital să o vizitez, dar nu am găsit-o la Ginecologie, unde mă aşteptam să fie internată. Am întrebat în secţie de ea, dar nu mi-a spus nimeni nimic. Am umblat de nebun prin toate saloanele, căutându-mi nevasta. Într-un final, cineva mi-a spus că este la Reanimare. M-am dus acolo dar, la fel, nu am reuşit să vorbesc cu nici un medic sau asistentă. În cele din urmă, o femeie care făcea curat mi-a spus că soţia mea e moartă”, a spus Mihăiţă Birău, bărbatul rămas văduv la 28 de ani şi cu patru copii de îngrijit.
”Suntem de dimineaţă aici. Nu ne-au anunţat de moartea ei, nu au informat nici Primăria şi nici Poliţia din Dumbrăveni. Noi am venit efectiv să o vedem, iar târziu, prin căi anormale, am aflat că a decedat şi că este la morgă. Ne-am dus acolo, dar nu ne-a deschis nimeni nici o uşă. Am reuşit într-un final să-l găsim pe medicul legist care era de gardă, dar care ne-a spus că nu ştie nimic despre acest caz. Ne-a rugat să ne întoarcem pe secţie, să vorbim cu un doctor, care să ne spună ce avem de făcut, dar nici unul nu mai era de găsit. Este ora 16.00 şi noi stăm încă în jurul spitalului, fără să fi rezolvat nimic”, s-a revoltat, sâmbătă, Elena Fodor, cumnata decedatei.
Cadavrul, trimis la morgă în condiţii suspecte
După ce au cerut o anchetă penală în acest caz, ieri dimineaţă, rudele Mariei Birău s-au întors din nou la spital, la morgă, pentru a afla rezultatele preliminare ale necropsiei. Aparţinătorii s-au arătat din nou nemulţumiţi de modul în care angajaţii Spitalului Suceava au gestionat întreaga situaţie, în condiţiile în care trupul neînsufleţit fusese trimis la morgă fără date de identificare şi fără a fi însoţit de fişa de observaţie, în lipsa căreia medicul legist nu putea să înceapă treaba, lucru confirmat de acesta din urmă.
Necropsia efectuată în cele din urmă a arătat că suspiciunile familiei referitoare la o posibilă eroare medicală nu au suport real. „Pacienta a decedat din cauza unei tromboembolii pulmonare, cu punct de plecare de la nivelul vaselor din sfera genitală. Nu se pune problema unei culpe medicale, asemenea riscuri există mereu. În astfel de cazuri, moartea este foarte rapidă”, a spus medicul legist Lăcrămioara Balan.
Rudele, hotărâte să afle adevărul
Rezultatul necropsiei nu a fost acceptat în totalitate de rudele Mariei Birău, care cred că tânăra nu ar fi făcut acea tromboembolie pulmonară dacă medicii pe mâna cărora a ajuns ar fi făcut toate manevrele necesare pentru a o preveni.
„Dacă i se acorda o atenţie mai mare poate nu se ajungea aici. Avem multe semne de întrebare, având în vedere întârzierea şi modul în care am fost informaţi asupra decesului, refuzul doctorilor şi asistentelor de a sta de vorbă cu noi, faptul că fişa de observaţie a ajuns foarte greu la medicul legist şi că dr. Cornelia Hîncu şi Mădălina Bostan, care au operat-o, au fost lăsate să asiste la necropsie, în timp ce noi am fost daţi deoparte”, a spus Violeta Morişcă, mătuşa decedatei.
Deşi sunt conştienţi că o culpă medicală este greu de dovedit, mai ales că verdictele asupra unei erori profesionale sunt date tot de medici, rudele Mariei Birău sunt dispuse să meargă până în pânzele albe pentru a afla adevărul. Membrii familiei au anunţat că vor depune astăzi o plângere la direcţiunea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi o alta la Colegiul Medicilor Suceava, sperând că ancheta demarată de autorităţile sanitare îi va lămuri pe deplin dacă a fost vorba de ucidere din culpă sau doar de neşansă.
Poziţia conducerii spitalului
Ieri, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că se abţine de la comentarii până nu are toate datele necesare, dar a subliniat că ar fi regretabil dacă, într-adevăr, personalul medical n-ar fi relaţionat corect cu aparţinătorii decedatei. Medicul a precizat că, în weekend, la morga unităţii este un program mai restrictiv, dat fiind că este vorba de zile în care nu se lucrează, dar a menţionat că pentru situaţii urgente, de felul acesta, există un grafic cu angajaţii care ar trebui să vină de-acasă.
Dr. Motan a opinat că dificultatea cu care s-au rezolvat aspectele care ţin de morgă ar putea fi explicată prin faptul că unul dintre medicii care lucrează aici se află în concediu şi a apreciat că „tergiversările” în ceea ce priveşte acordarea de informaţii ar fi putut fi de fapt prost interpretate de către rude.
„Pe mine nu m-a informat nimeni despre un asemenea caz, dar voi cere detalii şi voi dispune în consecinţă”, a punctat şeful Spitalului Suceava.
( 1 sep 2008, 11:12:26