Cel mai elocvent este cazul finanţărilor promise pentru unităţile de învăţământ sucevene, unde, din cauza banilor care nu au mai ajuns, lucrările au stagnat, iar suprafeţele extinse şi modernizate nu vor putea fi date în folosinţă decât peste câteva luni.
Acesta este şi cazul a cinci grădiniţe, „Aşchiuţă”, „Prichindel”, Grădiniţa „1 2 3”, Grădiniţa nr. 16 şi noua grădiniţă din cartierul Obcini, a Liceului cu Program Sportiv şi a Colegiilor Naţionale „Ştefan cel Mare”, „Mihai Eminescu” şi „Petru Rareş”, unde au fost demarate proiecte de zeci de milioane, care nu au mai fost finalizate, deşi şcoala trebuie să înceapă curând.
Doar 10% din banii necesari, alocaţi Sucevei
Conform primarului Ion Lungu, numai pentru susţinerea proiectelor de extindere şi modernizare a unităţilor de învăţământ trebuia repartizată de la Guvern suma de 43,7 milioane de lei, adică 12,471 de milioane de euro.
“Din aceşti bani, ne-au fost repartizaţi până în prezent doar 10%, adică 4,4 milioane de lei (43 de miliarde lei vechi). Nu este un reproş, ci doar o constatare. Când am demarat aceste proiecte, ni s-a spus că bani sunt suficienţi, dar uite că între timp nu au mai venit, iar lucrările sunt foarte costisitoare. Sper ca în cele din urmă aceşti bani să vină, pentru că Ministerului Educaţiei şi Învăţământului i s-a repartizat 6% din PIB, în vreme ce Primăria nu are posibilităţile financiare de a susţine singură aceste ample proiecte”, a declarat edilul sucevean.
Ion Lungu a adăugat că, din luna martie a acestui an, Guvernul nu a mai repartizat nici un leu Sucevei, dar a precizat că acesta nu este un caz singular, multe alte oraşe şi municipii din ţară fiind în aceeaşi situaţie.
“Probabil că acolo, sus, la Guvern, au fost ceva probleme cu banii, de nu s-au mai dat finanţări prin ţară. O parte din vină o poartă şi inundaţiile, care au dat peste cap investiţiile pentru care erau repartizate sumele de bani existente”, a tras concluzia primarul sucevean.
(30 aug 2008, 11:04:13