Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 aug 2008 - Anul XIII, nr. 204 (3885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În aşteptarea banilor

Şantiere în şcolile inundate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, unele instituţii de învăţământ din judeţ sunt încă în şantier, iar lucrările de reabilitare şi igienizare încă nu au fost finalizate.
Situaţia cea mai grea o au acele instituţii de învăţământ afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie, care nu au primit încă nici un leu de la Guvern pentru a executa reparaţiile necesare şi pentru a-şi putea primi elevii în clase pe 15 septembrie.
Nici banii promişi de la fundaţii, alte instituţii sau organizaţii nu au ajuns încă în şcolile afectate de furia apelor, iar directorii şcolilor spun că au primit doar promisiuni de ajutorare.

Nici o grădiniţă în Vicovu de Jos
26 de instituţii de învăţământ din judeţ, şcoli şi grădiniţe, au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, iar în patru localităţi, începerea anului şcolar stă sub semnul întrebării, dat fiind faptul că şcolile şi grădiniţele nu au fost încă reparate şi reamenajate.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că preşcolarii şi o parte din elevii din Ulma, Straja, Brodina şi Vicovu de Jos riscă să nu poată începe noul an şcolar pe 15 septembrie, la fel ca restul elevilor.
Instituţiile de învăţământ din aceste localităţi sunt deteriorate, fondurile necesare reparaţiilor sunt insuficiente, iar o grădiniţă din Ulma, şcoala primară din Brodina, o grădiniţă din Straja şi două grădiniţe din Vicovu de Jos nu sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar.
La ora actuală, în localitatea Vicovu de Jos nu mai există nici o grădiniţă din cele trei care funcţionau anul trecut. Două dintre ele au fost deteriorate de inundaţii, iar una a fost retrocedată către vechiul proprietar.
„Am închiriat o casă particulară, plătim chirie 200 de euro pe lună şi copiii vor face grădiniţa acolo, pentru că altă soluţie nu avem”, a declarat directorul şcolii din Vicovu de Jos, Vasile Petruneac. Totodată, o altă grupă de grădiniţă va funcţiona în incinta Şcolii „Ion Vicoveanu” din localitate.

Şcoală din anul 1910, niciodată reparată capital
Nici starea Şcolii „Ion Vicoveanu” nu este una foarte bună, şi aceasta fiind puternic lovită de ape. „Şcoala a fost o insulă într-o mare de ape”, a declarat directorul Petruneac. Acesta a spus că timp de două zile temelia şcolii a stat sub ape, ceea ce a afectat rezistenţa construcţiei, având în vedere că este vorba despre o clădire construită în anul 1910 şi care nu fost niciodată reparată capital.
Parterul clădirii a fost de asemenea plin de apă, iar directorul şcolii a declarat că tot ce s-a făcut până acum a fost evacuarea apei, iar după ce pardoseala s-a uscat, clasele au fost date cu var.
Nici acoperişul şcolii nu a scăpat nevătămat după ploile puternice. „Acoperişul a fost afectat şi am avea nevoie de aproape un miliard de lei vechi numai pentru repararea lui”, a mai adăugat directorul Vasile Petruneac.
Pentru că în zilele cu ploaie apa ajunge în podul şcolii şi se infiltrează în plafonul claselor de la ultimul nivel al clădirii, Vasile Petruneac a fost nevoit să umple podul de lighene şi vase în care să se adune apa. „Am pus vase ca să nu ude tot plafonul, însă mai curge şi pe lângă. Poate afecta instalaţia electrică şi există chiar riscul unui scurt circuit”, a mai precizat Vasile Petruneac.
Şcoala „Ion Vicoveanu” poartă amprentele ultimelor inundaţii şi pereţii exteriori încă nu s-au uscat pe porţiunile de pe care apa s-a retras după mai multe zile.
Directorul instituţiei de învăţământ a declarat că, deşi situaţia nu este una bună, deşi şcoala a suferit mult de pe urma inundaţiilor, s-a încercat igienizarea pentru noul an. „Totul s-a făcut din banii pe care îi aveam noi, cu femeile de serviciu din şcoală şi cu nişte oameni trimişi de primărie. În rest, nu am primit nimic, nici un ban, deşi au venit rând pe rând, au promis că ne ajută şi cu atât am rămas”, a mai zis Vasile Petruneac.

Moloz la grădiniţa din Straja
Şi la Straja, grădiniţa din localitate a fost inundată la sfârşitul lunii iulie. În momentul de faţă, clădirea Grădiniţei cu Program Normal nr. 3 din localitate este dezafectată, iar curtea instituţiei şi fostele săli de clasă sunt pline de moloz.
O altă clădire de grădiniţă se află în construcţie, iar directoarea şcolii, Elena Bodnărescu, a declarat că până la 15 septembrie sunt promisiuni că lucrările se vor finaliza. „Am cumpărat parchet, tâmplăria termopan am primit-o de la primărie, mai avem nevoie de o sobă şi avem promisiuni că o să putem intra în clădire la începutul anului şcolar”, a spus directoarea.
În ceea ce priveşte fondurile primite după inundaţii de la autorităţi sau fundaţii, directoarea Bodnărescu a spus că a primit sprijin doar de la primărie.
La Ulma, lucrările de reabilitare a şcolii afectate de inundaţii au început de doar două zile. Directorul şcolii, Gheorghe Boghian, a spus că „şcoala va fi în lucru cel puţin trei luni de zile, iar elevii vor începe anul în şantier”. Reabilitarea clădirii este efectuată de Fundaţia „Dinu Patriciu”.
26 de instituţii de învăţământ din judeţ au fost afectate de inundaţiile produse la sfârşitul lunii iulie, 23 dintre ele fiind din mediul rural, iar trei şcoli sunt din mediul urban. Pentru reabilitarea acestor instituţii de învăţământ, Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat de la Guvern un ajutor financiar de 3,3 milioane de lei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şantiere în şcolile inundate.
 Vizualizări articol: 1284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şantiere în şcolile inundate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   GUVERN DE RAHATTTT trimis de
(30 aug 2008, 19:08:43
ASA A FOST SI VA FI IN TOTI ANI CARE AU TRECUT SI ASA VA FI MEREU,GUVERNANTI NU AU TIMP DE ASA CEVA NUMAI PANARAME IN GUVERN

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei