Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 30 aug 2008 - Anul XIII, nr. 204 (3885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Centrul maternal

Refugiul mamelor fără adăpost

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Câteva mămici care nu au locuinţă şi sunt respinse de propriile familii şi-au găsit un adăpost temporar la Centrul maternal Suceava, un serviciu de protecţie a mamei şi copilului, de tip rezidenţial.

De cele mai multe ori, aceste mame vin disperate şi solicită un loc în acest centru. Sunt şi cazuri în care personalul centrului primeşte sesizări de la primăriile din judeţ, cum că o mamă împreună cu copilul sau copiii ei se află în situaţie de risc şi necesită un ajutor urgent.

 

Respinsă de familie

Este şi cazul Tatianei, care a cerut spijinul specialiştilor de la Centrul maternal sucevean, pentru că nu are o locuinţă şi nici sprijinul familiei. Această tânără a fost internată în centru la începutul lunii mai 2008. Tatiana a fost crescută şi educată în sistemul de protecţie a copilului, este absolventă a şcolii speciale şi a unei şcoli profesionale. Ea a fost internată împreună cu băieţelul ei de doar câteva luni. Dintr-o altă relaţie, tânăra mai are un copil de patru ani, care este crescut şi educat de tatăl natural.

Asistentul social Verona Pavel, care se ocupă de acest caz, ne-a spus că „obiectivele pe care le urmărim sunt reintegrarea cuplului în familie şi comunitate. Această mămică a depus cerere la primărie pentru obţinerea unei locuinţe sociale, iar noi, împreună cu specialiştii din primărie, încercăm să-i găsim un loc de muncă, pentru a preveni separarea copilului de mamă”.

 

Încurajată să-şi continue studiile

Al doilea cuplu mamă – copil pe care l-am întâlnit în centrul maternal a fost internat în aprilie, tot în urma cererii mamei de a fi asistată, la acea vreme tânăra fiind însărcinată. Neavând sprijinul familiei naturale şi nici o locuinţă proprie, femeia s-a speriat că nu are unde să se ducă după naşterea copilului.

Înainte de a ajunge la centrul maternal, tânăra a beneficiat de o măsură de protecţie la un apartament social al Direcţiei de Protecţie a Copilului. Tânăra este studentă în anul II şi provine tot din sistemul de protecţie a copilului.

Specialiştii Direcţiei încearcă să o convingă pe proaspăta mămică să-şi continue studiile şi să nu-şi abandoneze copilul.

 

În căutarea unui loc de muncă

Cea de-a treia mămică, Despina, este internată în centrul maternal sucevean încă din luna octombrie a anului trecut, în urma unei solicitări venite de la Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Mama nu avea sprijinul familiei naturale, părinţii acesteia fiind divorţaţi şi consumatori de băuturi alcoolice.

Femeia mai are dintr-o altă relaţie un copil de opt ani, care se afla în plasament la un asistent maternal profesionist. „Încercăm reintegrarea cuplului în familia naturală. Mama a depus cerere la primărie pentru obţinerea unei locuinţe sociale. Femeia caută şi un loc de muncă în sfera persoanelor cu grad de handicap - mama are handicap de gradul II”, ne-a spus asistentul social Verona Pavel.

 

Consiliere psihologică

Sorina este o altă tânără aflată în dificultate. Fata aşteaptă să dea naştere unui copil. Ea provine dintr-o familie cu părinţi divorţaţi, este elevă în clasa a XII-a şi doreşte să îşi continue studiile după naşterea copilului. A fost internată în centrul maternal în luna august.

De la începutul acestui an, zece cupluri mamă – copil au solicitat ajutorul specialiştilor din centrul maternal. Anul trecut, 15 cupluri au fost sprijinite de serviciile acestui centru (găzduire, consiliere psihologică şi socială).

Numele folosite în articolul de faţă sunt fictive, pentru a proteja identitatea persoanelor aflate în centru.

 

Învaţă să devină mame, în centrul maternal
Centrul maternal din Gura Humorului găzduieşte trei cupluri mamă - copil.
Primul cuplu se află în centru de la sfârşitul lunii mai. Mama are 22 de ani, este necăsătorită, însărcinată în luna a cincea şi provine din sistemul de protecţie a copilului. Tânăra învaţă în centru „să devină mamă”.
Cea de-a doua mămică „refugiată” în centrul de la Humor are 24 de ani şi un copil de 4 luni.
În luna iulie a acestui an, a fost internată o altă mamă în vârstă de 23 de ani, care provine din sistemul de protecţie a copilului. Tânăra este însărcinată în luna a IX-a şi mai are un copil de trei ani, care se află în prezent în asistenţă maternală. 
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Refugiul mamelor fără adăpost.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Refugiul mamelor fără adăpost5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei