Noile reglementări au intrat în vigoare de luni, 25 august, iar efectul s-a văzut imediat. Ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava au fost luate cu asalt de oamenii dornici să obţină numere provizorii de înmatriculare.
Dacă până acum o săptămână se înregistra o medie de 80-100 de persoane/zi care depuneau dosare în această direcţie, zilele acestea numărul solicitărilor a crescut la peste 200 în fiecare zi.
Conforma unor norme interne ale Direcţiei Permiselor şi Înmatriculărilor, pentru un autovehicul neînmatriculat se pot elibera succesiv mai multe autorizaţii de circulaţie, fără achitarea taxelor şi tarifelor aferente înmatriculării, cu condiţia să nu depăşească termenul de 90 de zile.
„Această măsură a fost luată ca urmare a numărului mare de solicitări pentru omologarea autovehiculelor în vederea stabilirii emisiilor de dioxid de carbon pentru plata taxei de poluare. Aceste servicii sunt atribuţia Registrului Auto Român, iar din cauza numeroaselor cereri, intervalul de programare a proprietarilor de autovehicule depăşea în mod frecvent valabilitatea autorizaţiei provizorii de circulaţie”, a arătat comisarul Florin Chiaptanaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
Soluţii pentru evitarea aglomeraţiei nu există
Din cauza spaţiului inadecvat, soluţii pentru a evita aglomeraţia nu există.
„O variantă ar fi să mai deschidem unu-două ghişee, dar pentru că spaţiul nu ne permite, nu putem face aşa ceva. Deocamdată se lucrează la un singur ghişeu şi toţi solicitanţii se adresează în acelaşi loc. Între timp, am decis să lucrăm în două schimburi şi am prelungit programul de lucru, între orele 8.30 - 18.00. Temerea mea este că numărul de cereri pentru atribuirea de numere provizorii de circulaţie va creşte până spre 300 în fiecare zi”, a mărturisit comisarul Chiaptanaru.
Curtea unde funcţionează Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava devine neîncăpătoare în fiecare dimineaţă, iar oamenii sunt nevoiţi să aştepte ore în şir în soare pentru a reuşi să ajungă la ghişeu.
Mii de persoane vor să-şi înmatriculeze maşinile second-hand
Eliminarea taxei de primă înmatriculare şi introducerea unei noi taxe, denumită de poluare, începând cu 1 iulie 2008, a adus o avalanşă de cereri din partea sucevenilor. Câteva mii de persoane şi-au adus maşini la mâna a doua din străinătate, iar pentru a putea circula pe drumurile din România trebuie să parcurgă o serie de etape. Piatra de încercare este stabilirea emisiilor poluante, sarcină care revine RAR.
Serviciile acestei instituţii sunt criticate deseori, mai ales pentru numărul mic de cazuri rezolvate zilnic. Din acest motiv, pentru a primi la mână hârtia cu parametrii de poluare în care se înscrie autovehiculul, sucevenii sunt programaţi la RAR la circa două luni după înscriere, aspect ce provoacă indignare şi revoltă printre oameni.
(30 aug 2008, 12:17:14