Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că medicii, asistentele, infirmierele şi brancardierii relaţionează greu între ei, dar aceeaşi dificultate în comunicare se regăseşte şi în relaţia dintre membrii echipei de îngrijiri medicale şi pacienţi.
Personalul sanitar, obligat să urmeze cursuri de comunicare
După aflarea rezultatelor sondajului de opinie, conducerea unităţii a decis ca până la sfârşitul anului toţi angajaţii să urmeze cursuri de comunicare, care vor fi realizate de Fundaţia pentru Sănătatea Familiei şi Comunităţii, Crucea Roşie Elveţiană şi Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România - filiala Suceava.
„Se doreşte să se pună la punct aspectul comunicării la nivel profesional între membrii echipei de îngrijire şi între aceştia şi pacienţi. Primii implicaţi sunt asistenţii, la această categorie de personal fiind deficienţa de relaţionare cea mai mare. Deja au fost instruite primele două grupuri de cadre medii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor şi Pediatrie, urmând să fie prinse şi restul secţiilor. După asta, se va trece la medici şi personalul auxiliar”, a punctat responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Suceava, adăugând că investiţiile în dotare, făcute în ultima vreme, coroborate cu modificarea conduitei personalului, vor duce în final la o creştere a calităţii asistenţei sanitare acordate în această unitate medicală.
Pacienţii, rezervaţi în a-şi spune ofurile
Referindu-se la sondajul privind gradul de satisfacţie al pacienţilor faţă de serviciile medicale acordate în spital, dr. Tiberiu Brădăţan a specificat că bolnavii s-au arătat extrem de reticenţi, refuzând să completeze chestionarele, în ciuda caracterului lor confidenţial.
„Ne aşteptam să fie mai deschişi, dar ei vor să fie cât mai discreţi, deşi li se explică clar că nu trebuie să spună cum se numesc, că răspund sub protecţia anonimatului. Întâmpinăm greutăţi în intervievarea pacienţilor de pe unele secţii, cum ar fi Neurologie, unde bolnavii sunt în mare parte paralizaţi, Pediatrie, unde sunt internaţi copii, Anestezie şi Terapie Intensivă sau Chirurgie, unde pacienţii sunt imobilizaţi la pat şi sub influenţa unei medicaţii specifice”, a menţionat medicul.
Concluziile sondajului realizat de AREAS vor fi utilizate pentru identificarea punctelor slabe şi forte ale spitalului, urmând a sta la baza unor decizii care vor schimba în bine situaţia din Spitalul Suceava.
(30 aug 2008, 13:07:23