Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 aug 2008 - Anul XIII, nr. 201 (3882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problema

Sute de copii, lăsaţi fără locuri la grădiniţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La 15 septembrie, când va începe noul an şcolar, sute de copii care trebuiau să înceapă grădiniţa, în spaţii noi, modernizate şi extinse, vor fi obligaţi să mai stea acasă pentru o perioadă sau să îşi caute locuri în altă parte.
Teoretic, din luna septembrie ar fi trebuit să îşi înceapă activitatea o grădiniţă nouă - în Obcini şi încă trei grădiniţe, cu spaţii extinse.
Practic, la toate patru grădiniţele lucrările de modernizare şi extindere sunt mult întârziate, în cel mai bun caz acestea urmând să fie finalizate în luna octombrie.
Extinderea grădiniţelor din Suceava a fost blocată de lipsa banilor promişi de la Ministerul Învăţământului, fiind necesare fonduri de aproape cinci milioane de lei (50 de miliarde lei vechi).

Lucrările, stopate de lipsa banilor de la Guvern
În situaţia mai sus menţionată se află Grădiniţa Aşchiuţă, de pe strada Alexandru cel Bun, Grădiniţa Prichindelul, Grădiniţa cu program normal 123 din Burdujeni, de pe strada Tineretului, dar şi grădiniţa nouă care se construieşte în Obcini.
La Grădiniţa Aşchiuţă, costul lucrărilor de modernizare şi extindere este de 2.200.000 de lei, din care până acum au fost  daţi 450.000 lei de la Ministerul Învăţământului şi 100.000 de lei de la bugetul local.
La Grădiniţa Prichindelul, costurile extinderii sunt de 2.000.000 de lei, din care doar 500.000 au fost date de la minister şi 100.000 de la Primăria Suceava.
La Grădiniţa 123 din Burdujeni, costurile extinderii şi modernizării sunt tot de 2.200.000 de lei, din care 500.000 au fost daţi de la Guvern şi 100.000 de la bugetul local.
O situaţie puţin diferită e la grădiniţa din Obcini, unde finanţarea de 1.000.000 de lei este asigurată în cote egale de Primărie şi Ministerul Învăţământului.
În toate aceste cazuri, lucrările nu vor fi finalizate până pe 15 septembrie, când copiii ar trebui să păşească în noile lor clase şi să beneficieze de condiţii europene.
În schimb, pentru a nu le fi refuzată prezenta multora dintre ei, grădiniţele vor fi deschise tot în vechile spaţii de funcţionare, pe alocuri îmbunătăţite.

Anul şcolar va începe în vechile locaţii disponibile
De exemplu, în cazul Grădiniţei Aşchiuţă, unde se execută lucrări de extindere, din septembrie vor fi deschise tot spaţiile existente anterior modernizării, urmând ca din octombrie să poată fi crescut efectivul de copiii, odată cu mărirea spaţiului de cazare al acestora.
“Nu putem risca să nu deschidem deloc grădiniţele respective. Situaţia e extrem de încurcată, sunt mulţi părinţi disperaţi că nu au unde să îşi ducă copiii la grădiniţă. Nici noi nu am putut face mai mult. În toate aceste cazuri, finanţarea principală trebuia să vină de la Ministerul Învăţământului. Până acum au venit bani doar pentru un sfert din lucrare, când unii constructori şi-au îndeplinit obligaţiile deja în proporţie de 75%. Partea noastră de cofinanţare, de la Primărie, a fost asigurată, singura speranţă e ca restul de bani să fie repartizaţi cât mai rapid, să poată fi continuate lucrările”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a amintit că anul acesta, bugetul pentru învăţământ a fost unul destul de generos, de 6% din PIB-ul României.
Dacă la “Aschiuţă” şi la „Prichindelul” vor fi deschise pentru copii fostele clase existente, în Obcini şi Burdujeni situaţia este puţin diferită. Astfel, în Burdujeni, cei de la Grădiniţa 123 vor învăţa mai întâi într-un spaţiu închiriat, iar în Obcini, copiii vor merge la grădiniţă tot în acele apartamente amenajate la parterul unui bloc, doar puţin îmbunătăţite.
Situaţia e cu atât mai complicată cu cât conducerea grădiniţelor, cu speranţa că vor avea lucrările făcute până în toamnă, au şi făcut înscrieri pentru noi grupe de copii, care nu au unde să îşi desfăşoare activitatea deocamdată.

Reproşuri administrative
Referindu-se la lucrările rămase neterminate, primarul Ion Lungu a amintit de vorbele ministrului Învăţământului, Cristian Adomniţei, care, aflat în vizită la Suceava, a spus că bani pentru finanţare există, primăriile sunt vinovate că unităţile de învăţământ nu au fost modernizate, pentru că nu au făcut proiecte de modernizare a lor.
„Noi am făcut proiecte, am început şi lucrările, dar banii au întârziat să vină. Ca să nu mai spunem că printr-o altă lege, ne-a fost limitată puterea de a mai finanţa lucrările la unităţile de învăţământ, fiind puşi să plătim noi bonurile de masă ale cadrelor didactice şi personalului auxiliar, ceea ce înseamnă cheltuieli periodice de 1,5 milioane de euro”, a adăugat primarul Ion Lungu.
Cert e că în curând, anul şcolar va începe, dar foarte mulţi părinţi nu ştiu unde pot să îşi ducă copiii la grădiniţă, mai ales că normele europene au redus drastic numărul de locuri disponibile în fiecare unitate de învăţământ.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de copii, lăsaţi fără locuri la grădiniţă.
 Vizualizări articol: 863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sute de copii, lăsaţi fără locuri la grădiniţă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Situatie incurcata trimis de
(27 aug 2008, 12:09:26
Eu n-am primit nici macar bonurile. Iar la GPP Nr. 9 "Prichindel" sunt deja angajate educatoare pe noile posturi, dar spatiul pentru noile grupe nu este inca amenajat. e tragi-comic ce se intampla....
2.   Lungu e de vina trimis de
(27 aug 2008, 14:03:10
am fost la primarul lungu sa-mi inchirieze un corp de cladire ca sa amenajez o gradinita si stiti ce spaga mi-a cerut? 2500 euro pe luna !!!! vreti gradinite pentru copii? scapati de lungu mai intii!
2.1  RE: Lungu e de vina trimis de
(27 aug 2008, 14:32:55
Gradinita era particulara, cu preturi cuprinse intre 100 si 150 euro de copil, sau voiai sa faci o gradinita mai ieftina, sa poata duce copiii si parintii mai saraci? Ca de era de aia scumpa, nu vad de ce te plangi... Sau scadea profitu'? Si aia 2500 euro, erau spaga, sau doar chirie?
3.   Pret mare 100-150 Euro trimis de
(28 aug 2008, 05:56:09
Daca e o gradinita sofisticata, cu pretentii, nu mi se pare mult. Dar la salariile din Romania, totusi e cam piperat...Depinde de program...

De ex in USA pentru program de la 6:30am la 6:30pm platesti cam 800 dolari pe luna. Nu compar salariile, dar va dau o idee cam ce inseamna preturi la servicii in America. Copilul are tot felul de activitati, i se da masa, se joaca afara la locul lor de joaca (care e superdotat plus ingradit), au camera de joaca pentru activitati pe vreme rece sau ploaie. Sunt multe facilitati, dar platesti de te indoi! Cunosc americance cu cate doi sau mai multi copii care au decis sa stea acasa pana cresc copiii mai marisori doar din cauza pretului la cresa. Pentru noi nascuti sare peste 1100 dolari pe luna. Daca ai doi copii in aceeasi gradinita ti se ofera doar o reducere simbolica de 10%. La unele gradinite, chiar nimic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei