“Prin extinderea spaţiului vom scăpa de tura 5, de noapte, de la ora 01.00. Va rămâne numai tura 4, de la ora 22.00, când vor fi dializaţi doar pacienţii internaţi în spital, în diverse secţii, inclusiv Reanimare. Astfel, nu va mai fi nevoie ca bolnavii să vină seara târziu la şedinţe şi să plece acasă noaptea. Ei pierdeau jumătate de noapte cu drumul până la spital şi înapoi, cu efectuarea dializei, motiv pentru care ajungeau la domiciliu pe la 3 – 4 dimineaţă”, a arătat dr. Mihai Ardeleanu, şeful Centrului de Dializă Suceava.
Rezerve de trei tone de apă
Medicul a explicat că dotarea cu cele şapte aparate noi, care a completat-o pe cea deja existentă, formată din 25 de aparate, la care se adaugă încă o staţie de apă, de o capacitate de 2000 litri pe oră, faţă de 800 – 1000 litri a celei vechi, va permite şi realizarea unei rezerve de trei tone de apă, cantitate care ar ajunge pentru aproximativ o oră şi jumătate de dializă, în cazul în care survine o defecţiune în reţeaua de apă a oraşului. În plus, odată cu noua dotare a fost rezolvată şi problema debitului de apă care, atunci când scădea, punea alarmele aparatelor în funcţiune.
“Acum, debitul de apă este suficient. Când lucram cu 23 – 24 de aparate, se întâmpla mereu să apară o pană de apă. Intrau alarmele în funcţiune, aparatele se blocau automat, bolnavii se panicau, asistentele săreau să rezolve respectiva urgenţă tehnică. Prin darea în funcţiune şi a celei de-a doua staţii de apă am scăpat de această problemă a scăderii debitului”, a punctat dr. Ardeleanu.
El a adăugat că funcţionarea cu un număr de 32 aparate va permite rezolvarea solicitărilor până când noul sediu al Centrului de Dializă, aflat acum doar pe hârtie, va fi construit.
Medicul a arătat că numărul bolnavilor care au nevoie de şedinţele de dializă creşte constant, în condiţiile în care tot timpul se prezintă pacienţi aflaţi în stadiu avansat de boală, pe care doar această terapie îi mai ajută să rămână în viaţă. Medicul a explicat că cele şapte aparate vor deservi 25 - 30 de bolnavi în plus şi vor creşte speranţa de viaţă a acestor pacienţi.
Buget suficient
“Noi suntem acum un centru foarte mare, suntem practic ca şi o clinică având în vedere numărul mare de aparate din dotare. Bolnavii îşi pot face dializa corect, pentru că a dispărut supraaglomerarea. În plus, aparatele noi au scăzut rata defecţiunilor care pot apărea, întrucât echipamentele nu mai sunt atât de solicitate”, a completat medicul, adăugând că s-a primit acordul şi pentru suplimentarea numărului de angajaţi, astfel încât schema de personal să fie completă.
În acest context, ieri s-a derulat concursul pentru angajarea a patru asistente medicale şi trei infirmiere, o altă competiţie urmând a fi organizată cel mai probabil luna viitoare, când se va susţine examen pentru ocuparea a opt posturi de asistente medicale.
De menţionat că, la această oră, Centrul de Dializă Suceava nu întâmpină greutăţi în relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că banii vin ritmic, asigurându-se stocul necesar de medicamente şi materiale sanitare. Într-o lună, această instituţie decontează pentru consumabile suma de 500.000 lei.
(27 aug 2008, 14:45:00