Primele blocuri din ansamblul rezidenţial Şipote se vor construi la baza versantului pe care se află Cetatea de Scaun a Sucevei, într-o zonă în care cândva au fost case.
Pe un platou de 2.200 mp, delimitat între străzile Grădinilor, Mirăuţi, Luca Arbore şi Ştefăniţă Vodă, firma Professione Casa SRL Dumbrăveni va investi substanţial în două blocuri cu patru etaje şi mansardă şi o parcare de 60 de locuri.
Administratorul firmei, Ştefan Huţanu, ne-a declarat că aceste construcţii vor fi „ceva deosebit”, două clădiri care vor ridica valoarea parcului din apropiere.
„Blocurile vor avea un design italian şi vor fi ridicate după normativele româneşti. Construcţiile vor fi în armonie cu monumentele istorice din jur, blocuri frumoase, cu terase mari pentru că noi vrem să ridicăm valoarea parcului, nu vrem să distrugem nimic”, a arătat Ştefan Huţanu.
El a ţinut să precizeze că ansamblul de locuinţe este net delimitat de Parcul Şipote şi că investiţia pe care o derulează firma pe care o administrează va fi pe un teren în întregime proprietate privată.
Professione Casa: „Nu construim în parc”
Huţanu şi-a susţinut afirmaţiile cu hărţile pe care i le-au pus la dispoziţie autorităţile, din care reiese că în zona Şipote Primăria Suceava a eliberat mai multe titluri de proprietate şi limitele parcului sunt mai sus.
„Am aflat despre teren de la o agenţie imobiliară din Suceava. Vreau să construiesc cu cele mai bune intenţii şi toate instituţiile cu care am venit în contact au apreciat proiectul nostru. Certificatul de urbanism ne-a fost eliberat pentru construcţii cu şase etaje, dar Ministerul Culturii a spus că putem construi doar cu patru şi mansardă. Suntem de bună credinţă, avem toate documentele în regulă, harta pe care figurează monumentele istorice din zonă are ştampila Ministerului Culturii şi pe aceasta se vede foarte clar că acolo unde construim noi nu este parc”, a afirmat Ştefan Huţanu.
Totodată, el a precizat că şi firmele de utilităţi – apă, energie electrică, telefonie, gaz metan şi canal i-au dat avizele fără probleme.
Primăria va moderniza căile de acces spre blocuri
Odată cu blocurile vor trebui amenajate şi căile de acces, deoarece la această oră o maşină de pompieri sau o ambulanţă nu ar avea cum să ajungă acolo.
Pe lângă versantul pe care este Cetatea, Professione Casa va construi o stradă de 500 de metri, cu câte o bandă pe sensul de mers. Accesul cu maşina va fi pe sens unic, pe strada Grădinilor, acum lată de doar 3,90 metri, dar care va fi amenajată de municipalitate, la fel ca şi strada de ieşire de la blocurile Şipote, tot cu sens unic, spre strada Luca Arbore. „Cu ajutorul primăriei se vor face exproprierile necesare pentru lărgirea străzii”, a arătat Ştefan Huţanu.
Apartamentele de sub poala Cetăţii vor fi cu două, trei şi patru camere
Pentru a începe lucrările, singurul lucru de care mai are nevoie firma Professione Casa este avizul pentru Planul Urbanistic Zonal.
„Este o investiţie importantă pentru că, odată cu aceste blocuri, vom pune lucrurile la punct şi cu străzile Ştefăniţă Vodă, Luca Arbore şi Grădinilor. Aceste străzi, care acum arată foarte rău, sunt incluse în cele 5,8 hectare pe care a trebuit să facem PUZ. Din această suprafaţă, nu ştiu dacă 50 la sută nu este deja ocupată de case. Vreau să spun foarte clar că suntem de bună credinţă şi că am făcut tot ceea ce ni s-a cerut, inclusiv istoricul monumentelor din jur”, a spus investitorul.
El a mai subliniat că, deşi Direcţia Silvică Suceava revendică parcela pe care urmează a se construi blocurile, până acum aceasta nu a venit cu documente care să-i probeze proprietatea.
„Am avut acea întâlnire de la APM, unde cu excepţia Direcţiei Silvice nici o instituţie nu a spus că ar fi ceva incorect în ceea ce vrem noi să facem. Nimeni nu s-a prezentat nici măcar cu un singur act împotriva noastră. Mai mult, când ne-am intabulat, doi pădurari au trecut pe acolo, dar nu au spus nimic şi în aceşti doi ani, de când am fost puşi în posesie, nimeni nu ne-a întrebat nimic. Nu înţelegem de ce acum sunt unii care spun că este parc o proprietate privată care are trei copaci în jur”, a spus Ştefan Huţanu.
Apartamentele din blocurile de la poalele Cetăţii vor fi cu două, trei şi patru camere, cu suprafeţe largi şi balcoane pe măsură. Construcţia va începe imediat ce APM va emite aviz favorabil pentru PUZ.
Primăria se achită de partea ei de înţelegere, prin parafarea parteneriatului cu Direcţia Silvică şi Consiliul Judeţean, în baza căruia poate investi în curăţenie şi amenajarea căilor de acces în Parcul Şipote şi zona din jur.
(27 aug 2008, 11:44:00