În lipsa amenajării celor două gropi ecologice impuse de normativele europene pentru judeţul Suceava, de la 1 ianuarie 2009 se vor accentua puternic problemele de mediu din localităţile învecinate Sucevei.
Asta a declarat ieri şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, care s-a arătat dezamăgit de faptul că la nici una dintre gropile ecologice nu au început măcar lucrările de amenajare, iar realizarea lor se află încă sub semnul întrebării.
Cea mai gravă problemă este cea din municipiul Suceava, care produce cea mai mare cantitate de deşeuri menajere din judeţ şi care, de la 1 ianuarie 2009, nu mai pot fi depozitate la groapa de gunoi din lunca Sucevei.
“Trebuie să trag un semnal de alarmă în privinţa gropilor ecologice, pentru că de anul viitor vom avea o problemă gravă. Chiar de va fi respectată interdicţia de a mai duce deşeurile la groapa de gunoi actuală, care va fi închisă definitiv, variantele care există, de transportare a gunoiului la gropile de gunoi învecinate, creează alte probleme. De exemplu, dacă deşeurile din Suceava vor fi duse la groapa de gunoi din Fălticeni, care are termen de închidere în 2010, problemele de mediu de acolo vor fi de cel puţin trei ori mai mari decât în prezent. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul gropii de gunoi de la Rădăuţi. Practic, nu ar fi rezolvată o problemă, ci doar mutată de ici-colo”, a spus Constantin Harasim.
Toate gropile de gunoi din judeţ, închise în următorii trei ani
Acesta a atras atenţia şi asupra faptului că deşi în cinci localităţi din judeţ, cu un număr mai mare de locuitori, trebuiau amenajate staţii de pre-transfer a deşeurilor menajere, doar la Vatra Dornei au început lucrările la această staţie, în baza unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 1,4 milioane de euro.
Conform normelor impuse de Uniunea Europeană, la finalul acestui an trebuie închise gropile de gunoi de la Suceava, Siret şi Vatra Dornei, urmând ca la Rădăuţi groapa să fie închisă la finele anului 2009, la Fălticeni – la finele anului 2010, iar în Câmpulung Moldovenesc şi la Gura Humorului, închiderea gropilor de gunoi să fie făcută la finalul anului 2011.
Costurile închiderii unei gropi de gunoi sunt de câteva milioane de euro, aproape la fel de mari ca şi cele de amenajare a unor noi gropi de gunoi, dar ecologice.
(26 aug 2008, 11:50:09