Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Suceava a depus ieri o plângere penală împotriva lui Toader şi Neculai Şoldan, acuzaţi că în seara zilei de sâmbătă au deturnat o autosanitară SIAMUD.
Directorul medical al unităţii, Mirela Frăţeanu, a declarat că a făcut plângere împotriva celor doi întrucât imaginea SJA a fost afectată, iar membrii echipajului de urgenţă au suferit o traumă psihică după ce au fost ameninţaţi şi obligaţi să se deplaseze la Iaşi, pe rute ocolitoare.
„Este vorba de nişte legi, regulamente care n-au fost respectate. Ne vom consulta cu juriştii şi vom stabili cum procedăm în continuare”, a punctat medicul, făcând referire la faptul că nu este exclus să se ceară şi plata unor daune.
Vulnerabili în faţa unor oameni plini de bani
La rândul său, liderul Sindicatului Urgenţa 112 din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Liviu Fodor, a declarat că susţine acţiunile conducerii şi că aşteaptă măsurile luate de Ministerul Sănătăţii Publice, care, în cursul zilei de ieri, a fost informat printr-o adresă asupra celor întâmplate.
El a adăugat că, până atunci, orice solicitare din Cajvana va fi rezolvată numai în prezenţa Poliţiei.
„Ne vom deplasa mai întâi la şeful de post din localitate şi împreună vom merge la faţa locului”, a spus Liviu Fodor, subliniind că în opinia sa faptul că Toader şi Neculai Şoldan s-au ales doar o amendă de 200 lei este „o invitaţie pentru alte persoane să comită asemenea acte reprobabile”.
„Acest lucru ne face foarte vulnerabili în faţa unor oameni plini de bani, precum respectivii. Suntem plătiţi să intervenim în cazul celor care au nevoie de asistenţă sanitară de urgenţă, dar nu în condiţiile în care viaţa noastră este pusă în pericol. Sâmbătă, viaţa echipajului de pe Ambulanţă, care nu făcea decât să acorde ajutor, a fost ameninţată. Aşa ceva nu s-a întâmplat nici în comunităţile de romi. Un incident mai grav a avut loc, recent, la Pătrăuţi, însă persoanele de etnie romă s-au dovedit până la urmă mult mai civilizate, înţelegând că viaţa pacientei lor este în pericol, iar noi am venit s-o ajutăm”, a completat liderul Sindicatului 112.
Asistenta şi şoferul de pe ambulanţă, descrişi ca buni profesionişti
Ieri dimineaţă, cei doi membri ai echipajului de la bordul ambulanţei deturnate, asistenta Violeta Topală şi şoferul Doru Halus, s-au prezentat la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava pentru a da declaraţii cu privire la cele întâmplate sâmbătă seară. Cei doi salariaţi au fost descrişi de conducerea unităţii ca fiind foarte buni în meseria lor, motiv pentru care au şi fost repartizaţi să lucreze pe o maşină SIAMUD. Violeta Topală are şapte ani vechime în cadrul acestei unităţi, iar Doru Halus cinci.
De menţionat că Anuţa Şoldan, pacienta ale cărei rude au deturnat autosanitara, a ajuns la Iaşi conştientă şi stabilă hemodinamic. Fata suferise un traumatism cranian deschis cu fractură de os frontal.
(26 aug 2008, 12:13:06
Atunci va fi vai si amar de viata noastra daca nu luam masuri drastice inca de pe acum. Acolo unde muncesc sunt extrem de cuminti, iar cind vin acasa se cred mari vedete.Noi cei care platim contributii la sanatate in fiecare luna si poate nu beneficiem decat odata la citiva ani de serviciile lor ce ar trebui sa facem? Ar trebui aspru pedepsiti pentru faptele lor. Aceasta este parerea mea si ar trebui sa fim solidari cu cei de pe Ambulanta.