În cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, în luna iulie, 12.454 de suceveni au fost evaluaţi de medicii de familie, dintre care 9.741 persoane asigurate şi 2.713 persoane neasigurate.
Aşa se arată într-un raport al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, dat publicităţii ieri de preşedintele director general al instituţiei, Michaela Pelepco.
Potrivit documentului, din totalul sucevenilor examinaţi în perioada menţionată, 3.057 de suceveni au fost depistaţi cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 24,5 din populaţia evaluată.
Persoanele în cauză au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli, după cum urmează: pentru diabet zaharat – 2.713 cazuri; pentru boli cardiovasculare – 326 cazuri; pentru cancer uterin – 106 cazuri; pentru cancer de sân – 70 cazuri; pentru cancer colorectal – 42 cazuri; pentru cancer de col uterin – 33 cazuri; pentru boală renală cronică – 8 cazuri; pentru osteoporoză – 4 cazuri;
„Cheltuielile aferente medicinii de familie pentru serviciile raportate în luna iulie sunt de 193.037 lei, iar pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice cheltuielile sunt de 428.389 lei, fiind efectuate 70.068 investigaţii paraclinice”, se mai arată în raport.
Eficienţa programului, apreciată pozitiv de Raed Arafat
Prezent la Suceava, în cursul acestei luni, sub-secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, Raed Arafat, a apreciat pozitiv calitatea şi eficienţa Programului naţional de evaluare a stării de sănătate, arătând că rezultatele lui ar putea constitui în viitor baza de analiză şi promovare a unor noi programe naţionale de sănătate.
„Părerea mea este că evaluarea stării de sănătate, chiar dacă la început lumea a fost sceptică, ne-a demonstrat foarte multe lucruri. Au fost descoperite foarte multe probleme, afecţiuni la bolnavi care n-au fost în viaţa lor la doctor sau care au neglijat să meargă la medic şi care, datorită acestor controale gratuite, au aflat că au hipertensiune arterială sau chiar cancer incipient.
De asemenea, au fost depistate multe probleme de diabet care nu le erau cunoscute pacienţilor. Eu cred că, în primă fază, un astfel de program poate să crească costurile pentru sistemul sanitar, dar apoi să le scadă prin faptul că asemenea cazuri sunt depistate şi tratate din timp. Aşadar, este normal că acest program să ne facă să încurajăm populaţia să meargă periodic la doctor pentru a fi evaluată. În mod obişnuit, asta ar trebui să se întâmple la medicul de familie o dată pe an”, a spus demnitarul.