Un angajat al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Suceava este cercetat penal de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, fiind suspectat de mai multe măgării făcute în timpul controalelor pe care le desfăşura la câteva societăţi comerciale.
În urmă cu două zile, la propunerea poliţiei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început urmărirea penală împotriva lui Dănuţ Bolohan, inspector vamal la DJAOV, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de primire de foloase necuvenite.
Din informaţiile pe care le deţinem, funcţionarul cu pricina, cunoscut ca fiind mâna dreapta a conducerii unităţii, este bănuit că, în schimbul amenzilor pe care ar fi trebuit să le dea, ar fi pretins de la o parte dintre proprietarii firmelor pe care le controla să cumpere pentru a revinde în magazinele lor mai multe bunuri din material plastic, produse de firma soţiei sale.
Surse din rândul poliţiştilor de la Investigarea Fraudelor ne-au mărturisit că inspectorul Bolohan este cercetat pentru mai multe astfel de fapte, dosarul fiind în faza strângerii de probe.
În cursul anului 2007, de exemplu, inspectorul vamal Dănuţ Bolohan a făcut un control pe linie de produse accizabile la un magazin mixt din comuna Dumbrăveni.
Anchetatorii susţin că, deşi ar fi trebuit să-i dea amendă proprietarului societăţii respective, Bolohan a aplicat doar un avertisment, existând suspiciuni că angajatul DJAOV ar fi trecut cu vederea sancţiunea contravenţională, în schimbul unor beneficii primite de la patronul magazinului din Dumbrăveni.
Nereguli pe bandă
În urmă cu câteva luni, mai mulţi oameni de afaceri au semnalat redacţiei „Monitorului de Suceava” o serie de nereguli comise de inspectori vamali, care le scotocesc nu numai magazinele, ci şi magaziile, toaletele şi podurile, în căutare de ţigări şi de băuturi alcoolice fără documente de provenienţă.
Este şi exemplul unui mic întreprinzător dintr-o comună limitrofă Sucevei care ne-a povestit cum, în cursul lunii martie a.c., au venit în control la magazinul său trei inspectori din cadrul DJAOV Suceava.
“Au controlat în WC, în beci, în pod, în groapa de gunoi, nimic nu au scăpat. După aderarea României la UE mi-am renovat magazinul, ca să corespundă noilor standarde. Nu am terminat lucrările şi mai aveam oameni la treabă. Pentru ei am cumpărat 5 cartuşe de ţigări din astea ieftine, din bazar, că aşa i-am angajat, cu mâncare şi ţigări. Au găsit ţigările pentru oameni, au făcut fotografii şi mi-au dat 200 de milioane de lei amendă (n.r. - lei vechi). Asta-i contrabandă, asta-i trafic de ţigări?! Lumea în sat vorbeşte acum că cine ştie cu ce m-au găsit, poate cu droguri, că nu se poate să-ţi dea aşa o amendă pentru 59 de pachete de ţigări, câte au găsit la control”, a spus omul, arătându-ne procesul verbal.
Doar cu mandat de la judecător
Deşi reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor susţin că aceste proceduri sunt corecte, ei sunt contrazişi chiar de către decanul Baroului de Avocaţi Suceava, Vasile Tudor, care spune că inspectorii vamali nu pot cotrobăi, fără mandat de la judecător, prin casele oamenilor, acolo unde funcţionează multe dintre magazinele săteşti.
Practic, susţine Tudor, ei au voie să controleze doar locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea comercială persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice, adică magazinul în sine, chioşcul, taraba, toneta, etc.
„În toate celelalte situaţii accesul autorităţilor vamale se poate realiza doar în condiţiile legii, în baza unui mandat emis de judecător. În cazul suspiciunilor că ar fi depozitate mărfuri care ar fi făcut obiectul unor activităţi de contrabandă, inspectorii vamali trebuie să facă o plângere penală la Parchetul competent, care poate cere judecătorului emiterea unei autorizaţii în vederea efectuării unei percheziţii”, a explicat decanul Baroului de Avocaţi Suceava.
(22 aug 2008, 11:13:41