O nouă măsură inclusă în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală permite accesarea de fonduri europene pentru deschiderea de micro-întreprinderi în zeci de domenii de activitate.
Persoanele cu iniţiativă pot depune proiecte pentru a investi în industria uşoară (articole de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc etc.), în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase, în mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice etc.
Mai pot fi obţinuţi bani pentru investiţii în dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lânii, olăritul, brodatul, confecţionare instrumente muzicale tradiţionale etc.), precum şi în marketingul acestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi).
De asemenea, mai pot fi demarate afaceri în domeniul serviciilor, la acest capitol fiind incluse croitorii, frizerii, cizmării, săli de internet, service-uri de reparaţii maşini etc.
Valoarea fondurile de la UE, până la 70% din proiect
Aceste proiecte pot fi accesate de micro-întreprinderile deja existente (care au mai puţin de zece angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 2 milioane de euro), ori de persoanele fizice care se angajează că se autorizează cu statut minim de persoană fizică autorizată şi vor funcţiona ca micro-întreprindere.
Fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeană sunt cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro pentru fiecare proiect, şi pot reprezenta până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile.
Banii pot fi obţinuţi doar pentru proiecte ce vizează mediul rural.
Pentru informaţii suplimentare cei interesaţi sunt invitaţi la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava.
(21 aug 2008, 11:58:37