După mai puţin de o lună de la demisia fostului viceprimar Dorin Vataman şi alegerea noului viceprimar Constantin Vataman, „apele” sunt departe de a se „linişti” în Primăria rădăuţeană.
Administraţia locală este din nou scena unui scandal în care de această dată sunt implicaţi viceprimarul în exerciţiu şi un personaj cel puţin suspect, din anturajul primarului Aurel Olărean, cu menţiunea că scandalul a avut loc luni, în absenţa primarului, care se afla în străinătate.
„Un individ suspect în biroul primarului”
Luni dimineaţă, viceprimarul Galan a sesizat că în biroul primarului Olărean, care nu se afla la serviciu, se afla un individ necunoscut şi ca urmare a solicitat poliţistului comunitar de la poarta instituţiei să-l invite să părăsească biroul şi să-l legitimeze. Bărbatul a refuzat, moment din care ambele părţi, atât viceprimarul cât şi „suspectul”, care se recomandă prieten cu primarul rădăuţean dar şi un gen de „consilier”, au variante proprii cu privire la ceea ce s-a întâmplat ulterior.
„Mă aflu la Rădăuţi în calitate de prieten al primarului Aurel Olărean”
Bărbatul care se afla în biroului primarului, Vasile Vlaşin, consilier municipal PD-L la Baia Mare, susţine că se află în Rădăuţi în calitate de prieten al primarului Aurel Olărean.
„În această calitate mi-a adresat o invitaţie oficială, pentru că deţin şi eu o funcţie în administraţia publică şi am experienţă de aproximativ zece ani în administraţia publică şi în administraţia centrală. Mi-a adresat această invitaţie de a-l consilia sau de a-i împărtăşi din experienţa pe care o am la nivelul administraţiei publice locale şi dumnealui, care se află la început de mandat. Este o calitate oficială, întrucât am primit o invitaţie oficială în scris, căreia eu i-am dat curs”.
„Domnul viceprimar m-a bruscat şi m-a îmbrâncit”
Vasile Vlaşin susţine că a ajuns la primărie ora 08.00, iar ofiţerul de serviciu i-a comunicat că are dispoziţie de la viceprimar să nu-i permită accesul în instituţie.
„Am râs şi eu, a zâmbit şi ofiţerul de serviciu şi a spus că nu poate să respecte o asemenea dispoziţie întrucât e ilegală, motiv pentru care m-a condus la biroul primarului, primarul nefiind în birou, însă eu având autorizaţia dânsului să intru acolo”, a precizat Vasile Vlaşin.
Potrivit acestuia, la o jumătate de oră de la intrarea sa în biroul primarului, a fost anunţat de una dintre fetele de la secretariat că viceprimarul Galan vrea să vorbească cu el.
„Am ieşit, moment în care domnul viceprimar m-a apucat de braţ, m-a bruscat, m-a îmbrâncit înspre uşa de ieşire spre hol, mi-a spus să ies din primărie, să ies din Rădăuţi pentru că nu am ce căuta aicea, şi alte cuvinte jignitoare pe care nu îmi permit, din decenţă, să le reproduc. Am reuşit să mă smulg din braţele dânsului, pentru că nu sunt nici eu copil, şi m-am retras în biroul primarului, am închis uşa şi mi-am continuat treaba”, susţine Vlaşin.
Plângere penală
Potrivit consilierului din Baia Mare, viceprimarul Galan l-a bruscat şi a doua oară, după ce a ieşit din birou.
„De data asta a fost mai agresiv, la fel, aceleaşi invitaţii de a părăsi primăria şi Rădăuţiul, spuse pe un ton foarte ridicat şi autoritar.
M-a bruscat din nou, m-a îmbrâncit, m-a tras de haine, ocazie cu care mi-a rupt cămaşa, şi s-a lăsat şi cu nişte vânătăi pe braţ.
Cu ajutorul domnului Braşoveanu şi al unui alt domn am reuşit să mă refugiez din nou în biroul primarului.
Am depus o plângere la Poliţia Municipiului şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, m-am deplasat la Cabinetul de Medicină Legală, unde mi-a fost eliberat un certificat medico-legal din care rezultă 4-5 zile de îngrijiri medicale. Nu mi se pare normal ca în momentul în care vin la Rădăuţi cu gânduri bune, la invitaţia oficială a primarului, să fiu agresat”, susţine Vlaşin.
Galan spune că nu a încălcat legea
Viceprimarul municipiului Rădăuţi, Constantin Galan, respinge acuzaţiile aduse de către Vlaşin şi consideră că a procedat corect, fără a încălca în nici un fel legea.
„ Ieri (n.r. luni 18 august) am sesizat că în biroul primarului se află o persoană necunoscută, suspectă, neînsoţită de nimeni, care, aflându-se acolo, avea acces nestingherit la documentele secrete, la baza de date sau la telefonul primarului, situaţie care nu mi s-a părut normală. Am verificat la compartimentul personal dacă există vreo persoană încadrată recent, pe care să nu cunosc, lucru care mi s-a infirmat. În aceste condiţii am chemat poliţistul comunitar de la poarta Primăriei, care i-a cerut să se legitimeze şi să părăsească biroul. Persoana a refuzat şi a menţionat că a fost delegat de primar să folosească biroul chiar în absenţa sa”.
Galan a precizat că a depus un referat către şeful Poliţiei Comunitare şi o sesizare către Poliţia Municipiului pentru luarea măsurilor legale în acest caz.
Viceprimarul susţine că Vlaşin a plecat la scurt timp din biroul primarului cu o geantă „în care s-ar fi putut afla documente secrete sau cu regim special din cadrul primăriei sau alte bunuri din biroul primarului”.
În aparatul primăriei locale nu există nici un angajat cu numele Vasile Vlaşin…
Pentru a risipi orice „umbră” de îndoială cu privire la statutul „consilierului” Vlaşin în cadrul Primăriei Municipiului Rădăuţi, l-am contactat pe secretarul municipiului Rădăuţi, Haralambie Herghiligiu, care a afirmat că în aparatul primăriei locale nu există nici un angajat cu numele Vasile Vlaşin.
În cursul zilei de ieri am luat legătura cu prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, Viorel Damu, care a precizat pentru „Monitorul de Suceava”:
„Astăzi (n.r. ieri) s-a primit şi s-a înregistrat la unitatea noastră plângerea penală formulată de Vlasin Vasile din Baia Mare împotriva viceprimarului municipiului Rădăuţi, Constantin Galan, pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, ultraj, calomnie, insultă, lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire sau alte violenţe. Dosarul penal întocmit a fost trimis la Poliţia Municipiului Rădăuţi pentru efectuarea primelor cercetări sub aspectul infracţiunilor menţionate, urmând ca, în raport de rezultatul acestor cercetări, să se stabilească dacă este cazul preluării dosarului în anchetă proprie, aceasta în ipoteza în care s-ar confirma infracţiunile care atrag competenţa exclusivă a procurorului de a instrumenta cauza”.
(20 aug 2008, 11:10:00