Părinţii care aduc pe lume gemeni sunt puşi la grea încercare din punct de vedere financiar de o prevedere de lege care spune că fiecare familie primeşte o singură indemnizaţie, indiferent de câţi copii au fost aduşi pe lume în urma unei naşteri.
La Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială Suceava, în fiecare lună sunt înregistrate de la două-trei până la zece dosare depuse de părinţi cu gemeni. Oamenii află, majoritatea cu stupoare, că nu primesc indemnizaţie decât pentru un copil, pentru unii vestea fiind un adevărat şoc.
Şansele ca legea să se modifice au sporit după ce o mamă din Alba Iulia, mamă de tripleţi, a dat în judecată statul român şi a câştigat.
„Este foarte greu cu banii”
Sucevenii care au gemeni nu s-au arătat dispuşi să se lupte pentru a obţine indemnizaţie pentru toţi copii. La Direcţia de Muncă Suceava nu s-a înregistrat încă nici o cerere cu privire la acordarea de bani pentru gemeni, care, după ce ar fi respinsă, ar reprezenta actul pe baza căruia statul ar putea fi dat în judecată.
Situaţia celor aflaţi în cauză nu este însă deloc uşoară. „Am aflat după ce nevasta mi-a născut doi băieţi gemeni că nu primesc bani decât pentru unul. Cei de la primărie mi-au spus, şi nu am mers mai departe. Este foarte greu cu banii. Numai pe scutece, lapte şi cereale dau lunar 600 de lei pentru cei doi. Legea asta nu e dreaptă deloc”, ne-a spus Ilie Ursu, în vârstă de 38 de ani, din municipiul Suceava, ai cărui copii gemeni s-au născut în luna ianuarie a acestui an.
Ilie Ursu spune că a auzit de faptul că o mamă de tripleţi a dat statul în judecată şi a câştigat, însă nu are de gând să facă acelaşi lucru, sperând doar ca legea să se modifice în favoarea sa.
Costurile şi eforturile pentru creşterea gemenilor, incomparabil mai mari
Şi Florin Fodor se află într-o situaţie asemănătoare. Are doi gemeni, născuţi de o lună şi jumătate, iar cheltuielile sunt foarte mari.
„Nu mi se pare normală această lege. Costurile şi eforturile pentru a îngriji doi copii sunt incomparabil mai mari decât în cazul unuia. Într-o lună de zile am cheltuit 400 de lei pe lapte praf, 250 de lei pe scutece, ca să nu mai vorbesc de cosmeticale, uleiuri, hăinuţe, toate foarte scumpe”, ne-a declarat acesta.
Deşi nemulţumit, nici el nu are de gând să se judece cu statul, fiind sceptic că legea se va modifica în favoarea sa şi a părinţilor aflaţi în aceeaşi situaţie.
O mămică din Alba Iulia a dat în judecată statul şi a câştigat
Legea care îi dezavantajează pe părinţii cu gemeni precizează că „prin naştere se înţelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii”. În baza acestei menţiuni din lege, indemnizaţia de 600 lei se dă doar pentru un copil, indiferent de câţi bebeluşi au rezultat în urma sarcinii, doar alocaţia de 200 lei fiind acordată pentru fiecare copil în parte, până la împlinirea vârstei de doi ani.
Mama care a dat în judecată statul român o obţinut o hotărâre a Curţii de Apel Alba Iulia, care anulează legea. Ea ar urma să primească lunar o indemnizaţie de 2400 de lei (800 de lei pentru fiecare copil), începând din decembrie 2006 şi până la finele acestui an. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Funcţie de procedurile care vor fi aplicate în cursul procesului, o decizie favorabilă pentru mămica din Alba Iulia ar putea deveni valabilă pentru toţi părinţii aflaţi în aceeaşi situaţie.
În evidenţele Direcţiei de Muncă Suceava se află 5.536 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, plus încă 368 de părinţi care s-au reîntors la muncă imediat după naştere şi primesc doar stimulent pentru creşterea copilului.
(19 aug 2008, 11:19:50