Open Systems, firma desemnată să se ocupe de securizarea Spitalului Suceava, va începe lucrările în cursul acestei săptămâni. Anunţul a fost făcut ieri, de managerul general al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, care a arătat că, după instalarea de camere de luat vederi în anumite sectoare şi montarea la uşile de la toate secţiile a unor de sisteme de închidere şi deschidere pe bază de cartelă electromagnetică, accesul aparţinătorilor în unitate va fi limitat la trei ore pe zi, după un program de vizite prestabilit, care va trebui respectat cu stricteţe.
Securizarea va pune capăt unor situaţii precum cea înregistrată ieri, când o şatră de romi a luat cu asalt holul de la etajul trei al spitalului, care dă înspre secţiile cu profil de chirurgie şi blocul operator al unităţii.
În cursul dimineţii, aproximativ 20 de persoane au pus stăpânire pe spaţiul respectiv, în dorinţa de a afla cât mai multe şi într-un timp cât mai scurt despre starea de sănătate a unei paciente de aceeaşi etnie, care era supusă unei intervenţii chirurgicale.
Scoşi cu mare greutate din spital
Prezenţa în număr atât de mare a romilor a provocat neplăceri cadrelor medico-sanitare care, ieri dimineaţă, se deplasau între secţii sau aveau treabă la blocul operator. Răspândirea lor pe tot holul a îngreunat îndeosebi accesul tărgilor cu bolnavi operaţi, la acest neajuns adăugându-se şi hărmălaia produsă tot de ei. Fără a ţine cont că se află într-o unitate medicală, şatra de romi a „spart” liniştea, inclusiv de la celelalte etaje ale spitalului, stârnind şi mai multe nemulţumiri în rândul cadrelor medico-sanitare.
„Nu cred că în vreun spital din alte ţări europene este permis aşa ceva. Să-i lase pe toţi să intre în acelaşi timp şi să facă o asemenea gălăgie”, se plângea ieri un medic chirurg.
„Aşa fac de fiecare dată când au pe unul de-al lor internat. Unii dintre ei nici nu îl cunosc personal pe bolnav, nu ştiu exact cine este, au aflat doar că şi respectivul i-a vizitat la spital atunci când ei erau internaţi”, subliniază un alt chirurg.
Doctorii au povestit că romii iau foc la fiecare tentativă de a-i fugări din spital şi este nevoie de mai multe intervenţii ale angajaţilor spitalului pentru a-i împrăştia.
Pacienţii, solidari cu romii
Dr. Doina Ganea Motan a arătat că problema grupurilor formate din aparţinătorii de etnie romă va fi rezolvată doar prin securizarea spitalului, când accesul în unitate va fi restricţionat.
Medicul a subliniat că prezenţa găştilor de romi îi deranjează şi pe pacienţii internaţi, însă până acum nu s-a primit nici o sesizare din partea acestora. „Bolnavii nu reclamă pentru că şi ei, la rândul lor, ar intra în conflict cu noi atunci când au vizitatori care nu respectă regulamentul. În asemenea cazuri, pacienţii sunt solidari cu romii”, a explicat medicul.
Securizarea Spitalului Suceava costă aproximativ 100.000 lei.
(19 aug 2008, 11:52:10