Proiectul de construire de blocuri în Parcul Şipote va fi supus dezbaterii publice, dacă Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava (APM) va considera că este necesar acest lucru.
După întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute, convocată de APM pentru a analiza emiterea acordului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal al „cartierului rezidenţial Şipote”, în zona delimitată de străzile Grădinilor, Mirăuţi, Luca Arbore şi Ştefăniţă Vodă, a rămas de clarificat problema proprietăţii terenului.
Directorul executiv Vasile Oşean ne-a declarat, ieri, că la şedinţa comitetului special constituit nu s-a luat nici o decizie, cu atât mai mult cu cât reprezentatul Primăriei Suceava a lipsit.
Nu este clară situaţia proprietăţii terenului
„Era firesc să fie şi Primăria, dar nu obligatoriu. Oricum, toţi ceilalţi au fost prezenţi, dar nu este clară situaţia proprietăţii terenului. Nici Direcţia Silvică, nici investitorul nu ştiu care le este exact proprietatea, aşa că i-am trimis pe toţi la plimbare”, a spus Oşean.
APM a solicitat completarea documentaţiei cu titlurile de proprietate, iar Direcţia Silvică a cerut suprapunerea hărţilor pe care le are cu cele ale Primăriei Suceava.
Reprezentanţii statului, respectiv APM şi Direcţia Silvică, au solicitat şi istoricul împroprietăririi în Parcul Şipote, precum şi verificarea înscrierii parcului în Registrul spaţiilor verzi de la primărie. Următoarea întâlnire a acestui comitet, din care au fost invitaţi să facă parte reprezentanţi ai Prefecturii Suceava, Consiliului Judeţean, Primăriei, Gărzii de Mediu, SGA, ISU, Oficiului de Cadastru, a două ONG-uri specializate pe protecţia mediului, ai firmei care a întocmit PUZ-ul, Adim Proiect SRL şi cel care vrea să facă blocuri, Ştefan Huţanu, din Dumbrăveni, ar urma să aibă loc peste circa o lună de zile.
Tot atunci, APM va decide dacă este necesară dezbaterea publică pe tema oportunităţii construirii de blocuri în singura zonă verde mai consistentă din municipiul Suceava.
Parcul Şipote, la „ecologizare” cu drujbe, buldozere şi betoane
Până atunci, sub pretextul că nu există bază legală şi resurse pentru întreţinere, Parcul Şipote este lăsat de izbelişte. Fără un singur coş de gunoi pe lângă alee, din centru până sus, la Cetatea de Scaun şi la statuia lui Ştefan cel Mare, asediat de gunoaiele aruncate de trecători, cu dalele crăpate şi dislocate de izvoare, „plămânul verde” al oraşului pare a fi împins deliberat în calea drujbelor şi a betoanelor.
Un investitor apărut din Dumbrăveni a venit peste noapte să construiască blocuri la Suceava şi să „ecologizeze” Parcul Şipote. Cu o promptitudine demnă de o cauză mai bună, autorităţile din Suceava au colaborat din plin la acest proiect şi au netezit drumul buldozerelor spre parc.
În al doisprezecelea ceas, Direcţia Silvică Suceava s-a sesizat că i-ar aparţine parcela de 2.200 de mp pe care Ştefan Huţanu vrea să ridice două blocuri cu patru etaje şi a cerut verificarea modului în care s-a făcut eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie şi intabularea.
În spatele lui Ştefan Huţanu mai sunt şi alţi „investitori” care vor să construiască în parc
Directorul tehnic al Direcţiei Silvice, Mihai Miheţiu, ne-a declarat că documentele silvice, amenajamentele silvice şi hărţile arată că proprietar este statul român, deşi în 5 iulie 2004 două bătrâne au primit titluri de proprietate pentru 1.300 mp una, pentru 900 mp cealaltă.
Patru luni mai târziu, femeile au vândut terenul, una cu 20 de milioane de lei vechi, adică 550 de euro, iar a doua cu 2.200 de euro. Actele oficiale au fost făcute în 2005. Cel care a cumpărat a vândut, la rândul său, în aprilie 2007, firmei Professione Casa SRL Dumbrăveni, cu un preţ în acte de 190.000 de euro.
Anul trecut, Primăria Suceava a eliberat certificatul de urbanism pentru „ansamblul rezidenţial Şipote”, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a înaintat un memoriu favorabil către Ministerul Culturii, care a avizat ridicarea construcţiilor cu trei etaje şi mansardă în parc, avizele de la utilităţi – gaz metan, energie electrică, telefonie, apă canal - sunt, a mai rămas de avizat PUZ-ul la APM.
Reprezentantul firmei din Dumbrăveni, Ştefan Huţanu, ne-a precizat că sunt mai multe persoane care doresc să construiască în Parcul Şipote şi că firmei lui nu îi aparţin decât 600 de mp.
(19 aug 2008, 11:03:05