Vara, cabinetele stomatologice din judeţ sunt mai aglomerate din cauza aşa-numitului ”turism protetic”, practicat de cetăţenii din spaţiul UE.
Oamenii sunt încântaţi de preţurile mici şi de materialele folosite de medicii suceveni, similare cu cele din ţările din care provin, şi profită de concedii pentru a-şi repara dantura.
În această lună, considerată de „vârf” din acest punct de vedere, stomatologii din judeţ şi-au mărit clientela cu aproximativ 50% datorită cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, majoritatea de origine română, atraşi de preţurile incomparabil mai mici.
Persoane din Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Belgia sau Anglia trec zilnic pragul cabinetelor sucevene, în condiţiile în care serviciile stomatologice sunt mult mai ieftine decât în statele în care locuiesc.
Stomatologii, epuizaţi de stranieri
Potrivit doctorului Dorin Cocişiu, care activează în fosta Policlinică Judeţeană, şi cetăţenii de alte naţionalităţi profită din plin de vacanţele în judeţul nostru deoarece găsesc extrem de atrăgătoare tarifele practicate. Ei sunt cu atât mai încântaţi cu cât materialele de lucru folosite sunt identice cu cele din comunitatea europeană.
Majoritatea celor care practică „turismul protetic” sunt români stabiliţi în străinătate, care vin singuri sau împreună cu copiii şi solicită toată gama de intervenţii, de la extracţii, tratamente, până la lucrări dentare. „Suntem epuizaţi, lucrăm peste program”, spune medicul.
Traian şi Nicoleta Duţu, în vârstă de 32 şi respectiv 30 ani, locuiesc de 9 ani într-un orăşel de lângă Roma-Italia. În urmă cu o săptămână au venit acasă, în Suceava, pentru a-şi petrece concediul, iar una dintre primele vizite pe care le-au făcut a fost la cabinetul medicului stomatolog.
Cei doi soţi revin în fiecare an pe plaiurile natale, iar unul din scopurile lor îl reprezintă rezolvarea problemelor pe care le au cu dantura.
Şi asta, întrucât în ţara de adopţie nu au timpul necesar şi nici nu sunt dispuşi să plătească sumele imense practicate de specialiştii de acolo.
„În Italia costă 60 de euro numai ca să-ţi scoţi un dinte”, spune bărbatul, adăugând că preţurile pentru lucrările dentare ating sume pe care el le găseşte de-a dreptul exorbitante în comparaţie cu cele din România.
„Dincolo, se plăteşte între 400 şi 800 de euro pentru un singur dinte. În Suceava, costul este sub 100 de euro”, explică Traian Duţu.
Programări din vreme
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, doctorul Ioan Costea, confirmă că, vara, solicitările din partea cetăţenilor cu domiciliul în ţări din spaţiul UE sunt foarte numeroase, iar programările se fac în unele cazuri cu mult timp înainte.
Potrivit sursei citate, cetăţenii străini sunt foarte preocupaţi de sănătatea orală, iar unii dintre ei se asigură din vreme că vor fi primiţi la cabinete pentru tot felul de tratamente şi lucrări.
Potrivit medicului, tarifele pe care pacienţii trebuie să le suporte variază în funcţie de complexitate, dar acestea nu pot fi în nici un caz comparate cu cele din comunitatea europeană, mai ales că standardele lucrărilor sunt acelaşi.
„Eu nu sunt adeptul compromisului. Mie nu-mi place lucrul pe fugă, iar de regulă străinii sunt grăbiţi, motiv pentru care uneori sunt nevoit să-i refuz. Eu lucrez numai pe bază de programări, iar pacienţii mei ştiu acest lucru şi se conformează. Mă sună din Italia, Spania sau Anglia şi împreună programăm data consultaţiei. Atunci când îi tratez, eu trebuie să-mi iau nişte măsuri de precauţie în plus. Ei vin din alt mediu, dintr-o zonă cu o patologie diferită. E nevoie de mai multă atenţie deoarece nu poţi să ştii din ce colectivitate provin, dacă în localitatea de domiciliu nu evoluează vreo epidemie”, a punctat doctorul.
(14 aug 2008, 11:41:03