Inspectorii şcolari şi conducerea unei unităţi de învăţământ au făcut tot posibilul pentru ca un profesor cu un comportament inadecvat faţă de elevi să nu fie sancţionat. Aceştia au închis ochii la o sesizare şi au remis răspunsuri care se contrazic şi demonstrează că ancheta despre care s-a vorbit a fost făcută doar pe hârtie.
Totul a plecat de la mama unei eleve, care a sesizat faptul că profesorul, care a fost dirigintele fetei sale, a avut un comportament inadecvat faţă de aceasta. Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a anunţat-o în scris că va cere şcolii demararea unei anchete interne. Profesorul nu a fost însă anchetat, conducerea unităţii de învăţământ precizând într-o altă hârtie oficială că nu a primit vreo solicitare în acest sens.
La începutul lunii iunie Monitorul de Suceava a scris despre gravele probleme de comportament ale profesorului de sport Ioan Gavrilă Braicu, dirigintele clasei a IX-a F, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Elevii din clasă ne-au povestit, sub protecţia anonimatului, despre coşmarul prin care au trecut din cauza dirigintelui. Acesta, au susţinut elevii pe tot parcursul anchetei, obişnuia să-i înjure şi să-i terorizeze, adesea scoţându-i în faţa clasei şi umilindu-i în faţa celorlalţi colegi.
Conducerea şcolii a numit o comisie de anchetă formată din trei profesori, care au fost însărcinaţi să verifice dacă aspectele sesizate se verifică.
După anchetă (pe parcursul căreia elevii şi părinţii acestora au fost chestionaţi în scris), profesorul Braicu a fost sancţionat cu o observaţie scrisă cu privire la comportamentul său, iar ca măsură internă s-a decis ca începând cu anul şcolar viitor acesta să nu mai fie dirigintele viitoarei clasei.
Întrebarea care s-a pus imediat a fost cum de la o anchetă ce a avut loc cu doar două luni înainte, care ar fi trebuit să vizeze aceleaşi aspecte, acesta a fost găsit nevinovat.
Acuzaţiile grave ale unei mame, neluate în seamă
În luna martie, Brînduşa Vasilovici, mama unei foste eleve din clasa dirigintelui Braicu (care se transferase de puţin timp la o altă şcoală tocmai pentru a scăpa de diriginte), a înaintat o plângere către Ministerul Educaţiei, în care sesiza aspecte deosebit de grave cu privire la atitudinea dirigintelui.
Femeia susţinea că profesorul i-a obligat fata să facă sport, deşi avea scutire medicală. Această scutire, mai reclama femeia, ar fi fost ruptă de profesor, pentru a nu-i motiva absenţele. La un alt punct al plângerii Brînduşa Vasilovici susţinea că fata sa a fost făcută de profesor „scroafă, vacă nesimţită, putoare ordinară” în mai multe rânduri.
În urma acestei sesizări, s-a anunţat demararea unei anchete interne. Mai multe persoane din interiorul şcolii cunoşteau însă cu certitudine că ancheta nu a existat. Crăiţa Buda Niga, directorul unităţii de învăţământ, a susţinut că ancheta s-a făcut, însă a refuzat sistematic să prezinte o copie după procesul verbal al anchetei.
„Discuţii” în Consiliul Profesoral
După ce am depus la şcoală o cerere oficială, în baza legii liberului acces la informaţii, în care solicitam o copie după procesul verbal al anchetei, am primit şi răspunsul care a confirmat zvonurile.
„Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava nu a transmis unităţii şcolare solicitare scrisă de declanşare a unei anchete interne pentru acest caz”, scrie în răspunsul primit pe 11 iulie la solicitarea noastră. Cu alte cuvinte, nici vorbă de o anchetă internă, pisica fiind aruncată în altă ogradă.
Întrebată de această situaţie, Crăiţa Buda Niga a precizat că a transformat ancheta internă într-o „discuţie” în cadrul unui consiliu profesoral, în care s-a vorbit şi despre dirigintele Braicu şi relaţionarea lui cu elevii. Conform procedurilor, consiliul profesoral este cel care poate întruni o comisie de anchetă, însă la acea vreme acest lucru nu s-a întâmplat, motivul fiind că cele sesizate nu se confirmă.
Responsabilitatea anchetei, aruncată între şcoală şi IŞJ
„Cazul a fost discutat în Consiliul Profesoral, însă cercetarea a fost făcută de doamna inspector Drumea de la IŞJ”, a susţinut după emiterea răspunsului directorul.
Şirul neconcordanţelor nu se opreşte însă la conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Pe 4 aprilie a.c., femeia care a depus plângerea cu privire la comportamentul dirigintelui a primit o hârtie de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, ca răspuns la solicitarea sa. În hârtia semnată de inspectorul şcolar general Petru Carcalete şi de inspectorul Mariana Drumea, la punctul patru se arată că „există suspiciunea că episodul descris (se face referire la momentul când profesorul ar fi rupt scutirea) s-a produs, vom solicita şcolii declanşarea unei anchete interne în acest sens”.
La următorul punct, se spune: „ţinând cont că în declaraţia dumneavoastră scrisă din data de 02.04.2008 faceţi referire doar la limbajul nepotrivit al domnului profesor Braicu Ioan, vom solicita şcolii să ia act de solicitările dumneavoastră şi să aplice măsurile legale în cazul confirmării celor semnalate”. Aşadar, deşi mama elevei a primit asigurări că se va face o anchetă internă, acest lucru nu s-a întâmplat.
„Nu am solicitat în scris o anchetă internă, ne-am referit la o cercetare în şcoală, în care să se urmărească dacă există indicii că aspectele se confirmă. În paralel, eu personal, alături de inspectorul Gabriela Scutaru, am chestionat în scris elevii cu privire la cunoştinţele lor referitoare la ce trebuie să facă dacă vor să fie scutiţi de la ora de sport şi la relaţia diriginte-elev. Nu am avut nici o dovadă că episodul ruperii scutirii s-ar fi produs, aşa că nu am putut aplica vreo sancţiune”, a spus inspectorul Mariana Drumea, precizând că ancheta sa a vizat cu precădere episodul ruperii scutirii, nu şi limbajul verbal al lui Braicu.
În aceste condiţii se poate trage concluzia că aspectele sesizate cu privire la expresiile „scroafă, vacă nesimţită, putoare ordinară” nici măcar nu au fost luate în serios.
Abia două luni mai târziu, după ce un eveniment grav şi intervenţia presei au dus la demararea unei anchete seriose, profesorul Braicu a fost sancţionat.
Ulterior dascălul a făcut şi o contestaţie, recunoscând în faţa comisiei care i-a analizat-o că nu are întotdeauna cel mai adecvat limbaj în relaţia cu elevii.
(14 aug 2008, 11:26:58