Până la sfârşitul lunii septembrie 2008, în judeţul Suceava va funcţiona un Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
Anunţul a fost făcut, ieri, la Suceava, de subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, cel care a înfiinţat acest serviciu medical de urgenţă.
Dr. Arafat a anunţat că SMURD Suceava urmează să funcţioneze în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care ar urma să fie dotată pentru început cu trei ambulanţe aduse de la celelalte servicii din ţară.
„Am văzut că la ISU Suceava există deja 39 de pompieri care au fost pregătiţi ca paramedici şi am decis să aducem ambulanţe din alte judeţe, care nu sunt folosite în momentul de faţă. Însă până atunci, cei 39 de pompieri vor urma din nou cursuri de pregătire, pentru a se specializa în continuare”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, susţinută alături de prefectul Alexandru Băişanu, ministrul educaţiei Cristian Adomniţei, deputatul Relu Fenechiu, directorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, şi alţi şefi ai unor instituţii sucevene.
El a adăugat că după ce Ministerul Sănătăţii Publice va finaliza licitaţia pentru achiziţionarea a 160 de ambulanţe, SMURD Suceava ar urma să primească alte maşini de intervenţie, astfel încât să existe câte o ambulanţă SMURD pentru acordarea primului ajutor în toate cele nouă subunităţi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Raed Arafat a arătat că paramedicii de pe ambulanţele SMURD vor fi în subordinea şefului Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Liviu Cârlan. Subsecretarul de stat a mai spus că SMURD nu va înlocui Serviciul de Ambulanţă Suceava, ci va colabora cu această instituţie.
Suceava nu va avea elicopter SMURD
Dr. Raed Arafat a subliniat că în momentul de faţă nu se pune problema dotării SMURD Suceava cu un elicopter de intervenţie, în condiţiile în care va exista doar un singur aparat de zbor de acest fel care va deservi întreaga Regiune de Nord – Est.
El a arătat că o piedică pentru dezvoltarea serviciului SMURD Suceava peste nivelul intervenţiilor de acordare a primului ajutor este lipsa medicilor specialişti în urgenţă.
Dr. Arafat a precizat că în judeţul Suceava există doar patru medici de urgenţă, care nu ar putea să asigure necesarul de cadre nici pentru ambulanţele de terapie intensivă mobilă sau pentru elicopterele SMURD.
„În momentul de faţă nu există nici suficienţi medici de urgenţă şi nici piloţi pentru a putea avea un elicopter la Suceava. În primă etapă va exista câte un elicopter pentru fiecare regiune, urmând ca în viitor, dacă vor exista foarte multe cereri de intervenţie din anumite zone sau solicitări care nu au putut fi onorate, să suplimentăm numărul de aparate de zbor”, a spus Raed Arafat.
Autorităţile locale trebuie să sprijine dezvoltarea serviciului SMURD
Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a precizat că serviciul SMURD Suceava se va putea dezvolta doar în situaţia în care autorităţile locale vor acorda sprijin în acest sens.
Astfel, el a precizat că Primăria Suceava ar trebui să asigure locuinţe pentru medicii specialişti în urgenţe, Prefectura, ISU şi Consiliul Judeţean să amenajeze un sediu pentru un dispecerat unic SMURD pentru situaţii de urgenţă, iar Autoritatea de Sănătate Publică şi Spitalul Judeţean să se implice în atragerea medicilor la Suceava.
(13 aug 2008, 11:13:35