O statistică asupra activităţii Oficiului judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, făcută de către reprezentanţii oficiului, evidenţiază faptul că 40% dintre controalele inspectorilor se efectuează în localităţile din mediul rural.
Directorul OJPC, Elena Oanea, apreciază procentul ca fiind foarte mare, având în vedere că aceste controale se fac în urma reclamaţiilor consumatorilor şi nu pe baza tematicilor de la nivel naţional, care nu se pretează pentru mediul rural.
„Fiecare dintre echipele de inspectori se deplasează în mediul rural cel puţin de două ori pe săptămână”, a mai spus directorul Oanea.
Principalele abateri constatate în mediul rural sunt la magazinele săteşti, unde calitatea mărfii şi condiţiile de depozitare lasă de dorit.
„Dacă pe rafturi se poate spune că marfa este expusă acceptabil, depozitarea ei este neconformă”, a spus Elena Oanea.
Magazin sătesc închis
Aceasta a adăugat că îndeosebi în magazinele săteşti se găsesc produse alimentare expirate, sau depozitate la temperaturi necorespunzătoare, se serveşte băutură la pahar şi se fumează în incinta spaţiilor comerciale.
Cu puţin timp în urmă OJPC Suceava a dispus închiderea unui astfel de magazin sătesc în localitatea Mironu, unitate comercială alimentară unde, potrivit Elenei Oanea „s-au depistat abateri care vizează aproape toate prevederile legale care vizează acest domeniu de activitate”. Lipsa firmei şi a orarului de funcţionare, lipsa preţurilor afişate pe produsele comercializate, produse expirate şi condiţii improprii de depozitare a mărfii sunt doar câteva dintre neregulile descoperite la Mironu.