Moda deplasării pe motoscutere a prins foarte bine şi în judeţul Suceava. Încă de anul trecut, pe străzi au apărut foarte multe astfel de vehicule, iar în 2008 tendinţa de creştere continuă.
Unii au simţit mirosul acestei afaceri, şi au început să aducă în Suceava un număr mare de motoscutere, şi în general tot felul de vehicule pe două roţi, iar afacerea merge bine.
Deplasarea pe aceste vehicule se dovedeşte însă periculoasă, accidente în care sunt implicaţi motoscuterişti înregistrându-se aproape în fiecare zi.
Pe motoscuter, indiferent de vârstă
Cele mai multe motoscutere sunt achiziţionate din străinătate, multe la mâna a doua. Chiar şi aşa, magazinele care vând astfel de vehicule noi nu se pot plânge de lipsă de clienţi.
„Deocamdată, scuterele sub 50 de centimetri cubi, care nu necesită înmatricularea, sunt de departe cele mai căutate. La noi la magazin au preţuri cuprinse între 920 şi 1.500 de euro, cu garanţie pe doi ani de zile, alarmă şi pornire automată. Vindem foarte bine, nu vreau să dau cifre, însă piaţa este în creştere, de aceea am şi început această afacere în decembrie anul trecut”, ne-a declarat Daniel Diaconiţa, de la magazinul Dimar Center. El a precizat că nu numai tinerii cumpără motoscutere, ci şi persoane mai înaintate în vârstă sunt interesate de achiziţionarea acestui tip de vehicule.
„Am avut câteva cazuri în care am vândut motoscutere unor oameni cu foarte mulţi bani, care vor să evite aglomeraţia din trafic”, a precizat Diaconiţa.
În linii mari, aceeaşi opinie a avut-o şi reprezentantul unui alt magazin de gen din municipiul Suceava. „Clienţii noştri sunt de toate vârstele, de la 16 până chiar la 70 de ani. Vindem lunar 15-20 de motoscutere numai la acest magazin, preţurile fiind cuprinse între 20 şi 50 de milioane de lei vechi. De asemenea, foarte mulţi caută piese de schimb”, ne-a declarat Ionuţ Paşcan, vânzător la First Bike.
Din ce am aflat de la reprezentanţii acestor magazine, cele mai multe motoscutere sunt vândute în Rădăuţi şi comunele din zonă.
Nu circulă legal şi nu se protejează
La nivelul judeţului, conducătorii de motoscutere sunt implicaţi într-un număr mare de accidente rutiere. Odată cu încălzirea vremii, aproape zilnic poliţiştii au înregistrat câte un accident rutier în care au fost implicaţi astfel de participanţi la trafic.
De la începutul anului, în statisticile Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava s-au contabilizat 54 de accidente rutiere cu victime, în care au fost implicaţi motoscuterişti.
În urma acestor accidente, s-au înregistrat trei morţi, 28 de răniţi grav şi 39 de răniţi uşor, majoritatea din rândul celor care se deplasau pe vehicule cu două roţi.
Mulţi dintre cei care se deplasează pe astfel de vehicule nu au deloc cunoştinţe de legislaţie rutieră (nu posedă nici permis de conducere, nici atestat de absolvire a unui curs de legislaţie rutieră) şi nu poartă nici măcar căşti de protecţie.
Poliţiştii precizează totuşi că nu în toate cazurile motoscuteriştii sunt cei vinovaţi de producerea unui eveniment rutier, şi şoferii fiind încă neobişnuiţi cu prezenţa acestora pe străzi şi adesea lovindu-i în timp ce se deplasează regulamentar.
Conform legii, motoscuterele care au o capacitate cilindrică sub 50 de cmc trebuie doar înregistrate la primăria de pe raza localităţii în care sunt domiciliaţi proprietarii. La Primăria municipiului Suceava sunt înregistrate 230 de motoscutere. Pentru a se înregistra, proprietarul trebuie să achite o taxă de eliberare a autorizaţiei în cuantum de 60 de lei, plus încă 18,33 de lei pentru plăcuţa de înregistrare.
Atestatul de legislaţie rutieră, eliberat cu banii jos
Mulţi dintre cei care au o adeverinţă care atestă că au urmat un curs de legislaţie rutieră nu au făcut nici o oră de legislaţie. Situaţia, cunoscută de poliţişti, a fost demonstrată de ziarul nostru în luna martie a acestui an. Atunci, un redactor a contactat o şcoală de şoferi care anunţa că eliberează adeverinţe pentru motoscutere, fără a aminti nimic de orele de legislaţie. După o discuţie telefonică, un reprezentant al şcolii ne-a confirmat că adeverinţa se eliberează pe loc, pentru 150 de lei, fără nici o oră de instruire.
Soţ şi soţie, morţi după un accident de motoscuter
Cel mai grav dintre accidentele de motoscuter din acest an s-a petrecut în iulie, în comuna Botoşana. Doi soţi din localitate ieşiseră la plimbare în sat pe un vehicul cu două roţi. Deplasându-se pe timp de noapte pe contrasens, bărbatul care conducea mopedul a izbit violent o maşină condusă de un tânăr fără permis de conducere. Femeia aflată pe motoscuter a decedat pe loc, în timp ce soţul a murit ulterior la spital.
(11 aug 2008, 12:51:57