Inundaţiile din municipiul Suceava, chiar de nu au avut amploarea celor din alte localităţi ale judeţului, tot au produs pagube, atât populaţiei, cât şi agenţilor economici.
Tocmai de aceea, până ieri, la sediul Primăriei Suceava au fost depuse 45 de cereri de despăgubire a pagubelor produse de inundaţii, în special de la familii din Iţcani şi Burdujeni, unde apa le-a pătruns în curţi, grădini şi în case.
Viceprimarul Viorel Seredenciuc a precizat că în toate aceste cazuri au fost efectuate anchete sociale, în cadrul cărora s-au făcut constatări la faţa locului asupra pagubelor produse, fiecare dosar întocmit fiind apoi înaintat Direcţiei Muncii, care le centralizează, în vederea repartizării de despăgubiri de la Guvern.
În 11 cazuri, inundaţiile au produs pagube doar la nivelul curţilor şi grădinilor, în 17 cazuri, pe lângă curţi şi terenuri, le-au fost afectate şi locuinţele, existând pagube atât la nivelul pereţilor şi al podelelor, cât şi prin distrugerea de bunuri materiale, precum electrocasnicele. În alte 17 cazuri, au existat pagube şi la nivelul fântânilor de alimentare cu apă, care au fost colmatate, iar în alte două cazuri, inundaţiile au fost urmate şi de alunecări de teren.
Conform normelor stabilite de Guvern pentru acordarea despăgubirilor, nici o familie din municipiu nu va primi fonduri pentru refacerea locuinţei, nefiind înregistrate pagube atât de mari. În schimb, acolo unde pagubele sunt destul de consistente, familiile respective vor primi despăgubiri de câte 300 de lei pe membru de familie, pentru a fi acoperită parţial valoarea pagubelor.
( 9 aug 2008, 19:02:43